Energie

Volatilitatea continuă: Preţul petrolului creşte cu 5% după ce Emiratele Arabe Unite au dat de înţeles că nu mai susţin propunerea de majorare a producţiei din interiorul membrilor OPEC

Contractele futures pe Brent Crude şi West Texas Intermediate, creşteri de 5%, respectiv 4%. Preţuri de 116,6 dolari şi 113 dolari pe baril

Contractele futures pe Brent Crude şi West Texas Intermediate, creşteri de 5%, respectiv 4%. Preţuri de 116,6 dolari şi 113 dolari pe baril

Autor: Eduard Ivanovici

10.03.2022, 13:36 1559

Preţul petrolului creştea cu peste 5% în după-amiaza zilei de joi, în contextul în care Emiratele Araba Unite, producător OPEC, pare să se distanţeze de declaraţiile lansate ieri, conform cărora ţara din peninsula arabă va susţine creşterea producţiei în rândul statelor membre, într-un efort de compensare parţială a întreruperilor de aprovizionare cauzate de sancţiunile impuse petrolului rusesc, potrivit Business Insider.

Ieri, preţul petrolului a scăzut cu până la 17% după ce ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, Yousuf Al Otaiba, a declarat că susţine accelerarea producţiei.

Răsturnare de situaţie: Preţul petrolului scade la cel mai redus nivel din ultimele zile, după ce Irak şi Emiratele Arabe Unite au confirmat că vor creşte producţia

„Favorizăm majorarea producţiei şi vom încuraja OPEC să ia în considerare o serie mai ridicată de volume de producţie”, spune Al Otaiba.  

Totuşi, câteva ore mai târziu, ministrul energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al-Mazrouei, a dat de înţeles că vrea să atenueze mesajul lui Al Otaiba, scriind pe Twitter că ţara rămâne fidelă actualului acord OPEC+.

„EAU sunt dedicate acordului OPEC+ şi actualelor mecanisme de ajustare lunară a producţiei”, reiese din tweet.

În Statele Unite, contractele futures pe Brent crude creşteau, la ora redactării ştirii, cu 5% la 116,6 dolari pe baril. Totodată, contractele futures pe West Texas Intermediate afişau un plus de 4% la 113,2 dolari pe baril, conform datelor MarketWatch.

Petrolul a înregistrat puternice fluctuaţii de preţ în ultimele două săptămână, o urmare directă a războiului ruso-turc şi sancţiunilor impuse în acest sens de statele vestice.

Conform unor surse citate de Bloomberg, Emiratele Arabe Unite nu s-au consultat cu alte membre OPEC+ înainte de a lansa declaraţiile de ieri şi, cel mai probabil, propunerea ambasadorului Al Otaiba a generat tensiuni în interiorul organizaţiei. Cea mai recentă întâlnire a ţărilor membre a durat doar 13 minute, iar statele OPEC au decis să îşi menţină planul de majorare a producţiei cu 400.000 de barili de petrol în luna aprilie.

Ţările din cadrul OPEC nu au făcut referire la războiul dintre Rusia şi Ucraina, unul dintre principali factori care stau la baza creşterilor înregistrate de petrol în ultima perioadă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO