Companii

Interes al gigantilor pentru complexele energetice

29.01.2004, 00:00 25

Corporatii energetice puternice precum Bechtel, AES Corporation (SUA), Enel (Italia), Public Power Corporation (Grecia) si-au exprimat oficial interesul pentru trei complexe de producere de energie Rovinari, Turceni si Craiova, care au nevoie de investitii estimate in total la 2 mld. $.
In total, 11 companii si institutii financiare internationale precum International Finance Corporation (divizia de investitii a bancii mondiale) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare au depus expresii de interes pana la finele saptamanii trecute pentru acestea, potrivit ministerului economiei si comertului.
Atragerea de capital pentru privatizarea celor trei complexe energetice se va realiza prin crearea de societati mixte, a precizat ieri Dan Ioan Popescu, ministrul de resort. Complexele energetice mentionate sunt formate prin asocierea centralelor de producere de energie pe baza de carbune cu exploatarile miniere care le deservesc. "Lignitul nu este o marfa in adevaratul sens al cuvantului, ci energia produsa (n.r. - pe baza de carbune)", a explicat ministrul crearea complexelor energetice de pe Valea Jiului.
Complexul de la Rovinari, care are nevoie de investitii de circa 600 mil. $, a atras cele mai multe expresii de interes, venite din partea Calic Energy (Turcia), Washington Group Romania (SUA), Bechtel Power (SUA), Feral Tulcea, AES Corporation (SUA), Enel International Operations and Business Development (Italia), Atena SA (Grecia), Public Power Corporation (Grecia), International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Pentru Turceni, ministerul a primit scrisori de interes din partea Bateman Projects (1993) - Israel, Washington Group Romania, Bechtel Power, Feral Tulcea, AES Corporation, Enel International Operations and Busines Development, Public Power Corporation, IFC si BERD. Investitiile sunt estimate la aproximativ 400 mil. $, la care se adauga investitiile in instalatii de desulfurare, de aproximativ 200 - 250 mil. $.
Pentru complexul energetic de la Craiova, unde nevoile de investitii depasesc 400 mil. $, au fost depuse sapte scrisori de interes din partea Bechtel Power, Feral Tulcea, AES Corporation, Enel International Operations and Busines Development, Public Power Corporation SA, IFC si BERD.
Potrivit ministerului, anuntul de privatizare a fost publicat in decembrie 2003, fiind considerate valide si scrisorile de interes depuse ca raspuns la un anunt anterior.
Dintre investitorii inscrisi, BERD este deja cel mai mare investitor de pe piata romaneasca si este interesat sa detina pachete de actiuni de 5 - 10% la Petrom, Electrica si societatile de distributie a gazului Distrigaz Nord si Distrigaz Sud.
Grupul american Bechtel a semnat in urma cu o luna un contract de 2,5 mld. $ pentru construirea autostrazii Brasov - Bors si pare sa fie interesat de o extindere a operatiunilor pe piata locala.
Pe de alta parte, Enel negociaza preluarea a doua distributii locale de energie, este in cursa pentru Distrigazuri si are proiecte de investitii pentru hidrocentrale.
In ceea priveste stadiul discutiilor cu statul pentru privatizarea Electrica Banat si Dobrogea, Silviu Boghiu a declarat ca italienii si autoritatile romane au convenit asupra metodologiei de calculare a tarifului. Oferta finala a Enel este asteptata pe 8 martie, iar semnarea contractelor de privatizare urmeaza sa se produca in primul semstru al anului, potrivit reprezentantilor ministerului de resort.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels