Companii

Investitorii straini de la Bursa, mai rezervati in februarie

18.03.2005, 00:00 18

Investitiile straine nete (diferenta dintre cumparari si vanzari) la Bursa de Valori au fost in februarie de 10,7 millioane de euro, inregistrand o scadere de 63% fata de luna precedenta. Cumpararile de actiuni ale strainilor pe piata de capital romaneasca au crescut insa cu 9,6%, de la 73 de milioane de euro, la 80 de milioane de euro.


Investitorii straini au cumparat mai mult, insa au si vandut mai mult, in conditiile in care volumul total al tranzactiilor de pe piata in februarie a crecut cu aproape 25% fata de luna anterioara. Brokerii spun ca evolutia buna a Bursei in luna ianuarie, precum si publicitatea care i s-a facut a atras atat investitorii interni, cat si pe cei externi. Un rol important in cresterea investitiilor pe Bursa in februarie a jucat si tendinta de apreciere a leului fata de euro si dolar.


Intensificarea activitatii investitorilor straini este indicata si de topul brokerilor, care a fost dominat in luna februarie de principalele societati care intermediaza pentru fondurile straine de investitii. Primul loc in acest top a fost ocupat in februarie de BRD Securities, societatea de brokeraj a BRD - Societe Generale, care a intermediat tranzactii in valoare de 46,7 milioane de euro, detinand o cota de piata de 8,9%. Aceasta valoare ridicata se datoreaza, in principal, ordinelor de cumparare venite de la fondurile de investitii straine.


Urmatoarele doua locuri au fost ocupate de catre Raiffeisen Capital & Investment si ING Securities, care au realizat tranzactii in valoare de 46,6 si respectiv 34,5 mil. euro. Raiffeisen a avut o cota de piata de 8,9%, in timp ce tranzactiile intermediate de catre ING au reprezentat 6,6% din cifra totala.


Interesul ridicat manifestat de catre investitorii straini in luna februarie este dovedit si de cele 68 de tranzactii speciale incheiate luna trecuta, a caror valoare s-a ridicat la aproape 28 mil. euro.


Activitatea persoanelor fizice straine a crescut semnificativ luna trecuta, valoarea tranzactiilor acestora urcand cu circa 70% fata de luna anterioara.


Principalele atractii pentru investitorii straini au fost, in continuare, actiunile companiilor vedeta de la Bursa, care inregisreaza cele mai ridicate lichiditati, cum sunt Petrom, BRD, Rompetrol Rafinare si Banca Transilvania. Actiunile Rompetrol Rafinare au tinut capul de afis al activitatii pe piata de capital si in februarie, cu operatiuni de 39 de milioane de euro, reprezentand 15% din totalul tranzactiilor de pe piata. Brokerii afirma ca intrarile de investitii straine reprezinta unul din motivele continuarii cresterii pietei in luna februarie. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante 10 actiuni de pe piata, a crescut luna trecuta cu 10%, evolutia sa fiind mai lenta decat in ianuarie. Scaderea intrarilor nete de capitaluri straine pe piata arata ca in februarie unii dintre investitorii straini au inceput sa-si marcheze din profiturile obtinute in luna ianuarie. Unii brokeri afirma ca scaderile inregistrate pe Bursa in aceasta luna se datoreaza si unei activitati mai reduse a investitorilor externi. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels