Companii

Liderul pietei farma aduce un francez la conducerea operatiunilor

Liderul pietei farma aduce un francez la conducerea operatiunilor

David Lechleiter, director general al GSK Romania: Romania reprezinta o piata mare si importanta pentru GlaxoSmithKline. Investitia noastra in grupul Europharm reprezinta o platforma solida, pe care o vom construi in continuare.

15.03.2007, 18:08 24

GlaxoSmithKline Romania (GSK), liderul pietei farmaceutice locale, cu vanzari de 125 mil. euro, a numit un nou vicepresedinte si director general, in persoana lui David Lechleiter. El ii va succede in functie lui Roberto Musneci, care ocupa fotoliul de presedinte GSK Romania & vicepresedinte regional pentru Europa de Est - zona de Sud, din 2001. Musneci intentioneaza sa-si infiinteze propria firma in Romania.
David Lechleiter este de origine franceza si anterior a fost director general GlaxoSmithKline Slovenia. Lechleiter a mai avut functii de management in cadrul companiei, in departamentele comercial si financiar din Marea Britanie si Irlanda.
"Romania reprezinta o piata mare si importanta pentru GlaxoSmithKline. Investitia noastra in grupul Europharm, avand propria noastra unitate de productie si propria noastra firma de distributie, reprezinta o platforma solida, pe care o vom construi in continuare", a spus David Lechleiter.
Compania este de mai multi ani liderul pietei farmaceutice romanesti, cu o cota de piata consolidata (care ia in calcul vanzarile de produse GSK si Europharm) de 8,1% la finalul anului 2006, potrivit datelor Cegedim, citate de companie.
"Vanzarile consolidate ale GlaxoSmithKline Romania si Europharm Holding au fost de 156 mil. dolari ( circa 125 mil. euro - n.red.) in 2006, ceea ce reprezinta o crestere de 8,4% fata de 2005, minus ceea ce au inregistrat farmaciile Ideapharm in 2005, pe care le-am vandut", a declarat Liana Rusu, PR Manager al GlaxoSmithKline Romania. Cota de piata a companiei britanice pe plan local a scazut treptat de la 10,9% la finalul anului 2004, la 8,1% la finalul anului trecut, potrivit datelor Cegedim.
GSK a preluat integral grupul Europharm, cu activitati de productie, distributie si retail, in 1998 si 2003 in urma a doua achizitii succesive. Ulterior, compania britanica a vandut partea de retail grupului A&D Pharma. In prezent, Romania este singura piata din lume pe care GSK desfasoara si activitati de distributie.
Principalii concurenti ai GSK pe piata locala a medicamentelor sunt Hoffmann La Roche, Sanofi-Aventis, Novartis, Pfizer si Servier. Valoarea intregii piete a fost de 5,47 mld. Lei (1,55 mld. euro ) anul trecut, cu 19,2% mai mult decat in 2005, potrivit datelor companiei de cercetare a pietei Cegedim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels