Companii

Manucher Saadati: Am vandut Antrefrig pentru ca reprezenta doar 3% din afacere

Manucher Saadati: Am vandut Antrefrig pentru ca reprezenta doar 3% din afacere

Manucher Saadati Sohi, unul dintre actionarii fabricii Antrefrig: Am primit oferte de preluare atat de la Scandia, cat si de la alti producatori, dar in final am decis sa vindem companiei Hame, ceea ce a dus intr-un fel la o echilibrare a pietei.

12.10.2007, 15:42 2161

Omul de afaceri Manucher Saadati Sohi afirma ca a decis sa vanda brandul de pateuri Antrefrig si o parte din utilajele de productie catre filiala producatorului ceh Hame Romania pentru a isi putea dezvolta afacerile doar in sectorul imobiliar.
Acesta a fost motivul pentru care el a pastrat terenul pe care era amplasata fabrica din Bucuresti. Inainte de a fi preluat, Antrefrig era detinuta de cetatenii romani de origine iraniana Manucher Saadati Sohi, care ocupa pozitia de administrator, si de Jafar Kabiri, directorul general al companiei, ambii detinand participatii egale in cadrul companiei.
"Productia pateurilor Antrefrig insemna doar 3% din totalul afacerilor si aproximativ 30% din munca pe care o depuneam. In prezent este nevoie de o cota mai mare de piata ca sa iti permiti o crestere a investitiilor in marketing. Asa ca trebuia fie sa investim foarte mult, fie sa iesim din afacere", a declarat Manucher Saadati Sohi.
Potrivit lui Manucher, Hame nu a fost singura companie de la care Antrefrig a primit oferte de achizitie.
"Am primit oferte de preluare atat de la Scandia, cat si de la alti producatori, dar in final am decis sa vindem companiei Hame, ceea ce a dus intr-un fel la o echilibrare a pietei", a spus fostul actionar.
Hame Romania a achizitionat luna trecuta brandul Antrefrig, cu circa 30 de produse, si o parte din utilajele de productie ale fabricii in care erau produse aceste pateuri, dupa ce o perioada mai mare producatorul ceh a avut mai multe incercari de achizitie pe plan local fara succes. Pe lista celor de la Hame s-au aflat atat compania Scandia Sibiu, cat si producatorul de conserve din legume si fructe de la Raureni.
Antrefrig a finalizat anul trecut cu afaceri de 18,6 mil. lei (5,2 mil. euro) si un profit net de aproximativ 400.000 de euro (circa 114.000 de euro). Aceste rezultate sunt in scadere fata de anul precedent, cand compania obtinea 24,4 mil. lei (6,7 mil. euro) si un profit de 835.000 de lei (230.000 de euro), potrivit Ministerului de Finante. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita de nici una dintre parti, insa, potrivit surselor din piata, aceasta este estimata la o valoare de aproximativ cinci milioane de euro, suma minima pe care reprezentantii Hame declarasera in cursul acestui an ca sunt dispusi sa o plateasca pentru achizitionarea a doi competitori locali.
Din totalul de 70 de angajati ai fabricii in care erau produse pateurile Antrefrig o parte din personal a fost redistribuit in cadrul afacerilor detinute de Manucher.
"Dupa aceasta achizitie, 15% dintre ei lucreaza in afacerea imobiliara pe care o detin, iar o alta parte in celelalte unitati ale centrului comercial agroalimentar din care facea parte Antrefrig", a afirmat omul de afaceri.
Manucher estimeaza ca Antrefrig detinea o cota de piata de 10% inainte de a fi preluata de Hame, un procent aproape de cel al cehilor de la Hame pana la momentul achizitiei, de 14%. Aceasta inseamna ca dupa aceasta preluare Hame detine aproximativ un sfert din totalul pietei de conserve din carne.
Piata conservelor din carne a depasit ca valoare pragul de 50 de milioane de euro, cei mai importanti jucatori fiind Scandia Sibiu, Orkla Foods (cu brandul Ardealul), Glina (cu Mandy) si cu o luna in urma, Antrefrig.
"Brandul Antrefrig avea o distributie nationala, insa era comercializat mai puternic in zona de sud a tarii, doar in Bucuresti fiind realizate 50% dintre vanzari", a mentionat reprezentantul companiei.
Dupa vanzarea Antrefrig toate afacerile omului de afaceri sunt concentrate in domeniul imobiliar, acesta intentionand sa dezvolte in urmatorii doi ani proiecte in valoare de zeci de milioane de euro.
Fabrica Antrefrig facea parte din fostul complex Antrefrig, numit in prezent Piata de gross agroalimentara, detinut de omul de afaceri Manucher Saadati Sohi.
In acest centru comercial agroalimentar mai exista in prezent mai multe depozite de produse refrigerate reunite sub firma Expo Market Aliment, mai multe depozite de produse congelate care apartin de Antrepozite Frigorifice, firma vanduta in urma cu trei ani, dar si o fabrica de mezeluri, Carnimpex.
"Pe viitor intentionam sa inchidem atat fabrica Antrefrig, cat si fabrica de mezeluri si sa relocam Expo Market, deoarece zona in care se afla in prezent acestea are un potential foarte mare pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidential", a explicat el.
Potrivit omului de afaceri, relocarea Expomarket, care va consta in achizitionarea unui teren in apropierea Capitalei si a zonei actuale cat si in construirea unei noi cladiri, va necesita investitii de circa 20 de milioane de euro.
"Avem in plan pentru anul viitor realizarea unor blocuri de birouri in partea de nord a orasului care va consta in constructia a doua cladiri a cate 20 de etaje fiecare, pe o suprafata construita de aproximativ 45.000 de metri patrati. Valoarea totala a acestui proiect se ridica la aproximativ 40 mil. euro", a spus Manucher.

Antrefrig in cifre:
Detine 10% din piata pateurilor din carne.
Sub brandul Antrefrig sunt distribuite in prezent 30 de produse.
50% din produse erau comercializate in Bucuresti.
Fabrica Antrefrig avea 70 de angajati.
Cifra de afaceri cu care Antrefrig a finalizat anul 2006 este de 5,2 mil. euro.
Profitul net obtinut anul trecut este de 230.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels