Companii

Producatorul de mezeluri Angst isi extinde reteaua de magazine

09.12.2004, 00:00 31

Producatorul de mezeluri Angst Ro Bucuresti intentioneaza sa-si extinda anul viitor propria retea de magazine alimentare cu inca cinci, urmand ca numarul acestora sa ajunga la 26.
"Anul acesta am dechis sase magazine, iar expansiunea pe aceasta directie face parte din stategia noastra de dezvoltare", spune Sorin Minea, directorul general al Angst Ro. Investitia pentru un magazin se situeaza intre 150.000 de euro sI 300.000 de euro.
Compania a avut  anul trecut o cifra de afaceri de 21 de milioane de euro (venituri totale de 25 de milioane de euro). Minea estimeaza pentru acest an o crestere cantitativa a vanzarilor cu 20%, insa nu poate preciza inca cu exactitate valoarea acestora. "Am mers mult mai bine decat piata mezelurilor, care a traversat un an atipic din cauza evolutiei preturilor materiei prime, a taxei vamale la importurile de materie prima si a miscarilor politice putin incoerente din a doua parte a anului", sustine Minea.
Angst a renuntat la inceputul acestui an la un proiectul de construire a unui supermarket in zona Baneasa alaturi de un partener strain.
Minea, care este si presedintele Romalimenta, organizatie din care fac parte principalii jucatori din industria alimentara, spune ca nu poate oferi previziuni privind evolutia pietei de mezeluri pentru anul viitor decat dupa alegerile din aceasta duminica. "Astept aceste alegeri dupa care pot oferi o previziune privind evolutia pietei. In plus nici evolutia pretului materiei prime pe pietele internationale nu se stie ce trend va avea anul viitor", afirma Minea.
Jucatorii din aceasta industrie asteapta fixarea de catre viitorul Executiv a politicii privind taxele vamale la materia prima, avand in vedere ca mentierea acestora la un nivel scazut - din cauza crizei producatorilor autohtoni de carne de porc- este legiferata pana la inceputul anului viitor.
Angst Ro detine doua unitati de productie la Buftea si Sinaia (in care a investit in acest an 2,5 milioane de euro) si are 1.300 de angajati. Compania s-a aflat in urma cu cateva luni in centrul unor speculatii privind o eventuala preluare, una din oferte venind de la spaniolii de la Campofrio Alimentacion (care detin in Romania Tabco-Campofrio) care si-au vandut recent una din diviziile lor poloneze pentru 50 de milioane de dolari americanilor de la Smithfield, unul dintre actionarii sai. Minea a confirmat la vremea respectiva ca are trei oferte de preluare pe masa, insa preciza ca nu era momentul cel mai potrivit pentru parafarea unei tranzactii. La vremea respectiva s-au aflat la Bucuresti reprezentanti ai Zawanenberg si Nikas, lideri de piata in Olanda respectiv Grecia, si ai numarului trei de pe piata germana a mezelurilor: Reinert.
Firma poarta numele principalului actionar elvetian, Urs Angst, descendent al familiei care a fondat compania Metzgerei Angst AG, cu sediul la Zurich.
Principalii concurentia ai Angst sunt Cris-Tim, Aldis Calarasi, Principal Construct, Tabco-Campofrio sau Kosarom Pascani. Piata preparatelor sI semipreparatelor din carne s-a ridicat anul trecut la circa 300 de milioane de euro. Piata este foarte fragmentata, fiind impartita intre aproape 2.500 de jucatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels