Companii

QVT forteaza mana Zentiva sa ofere mai mult

29.11.2005, 18:50 18

Fondul de investitii american QVT Fund vrea sa ii forteze pe cehii de la Zentiva sa ofere un pret mai mare in oferta de preluare a producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti, pentru a le permite acestora sa isi atinga obiectivul de a delista actiunile de pe Bursa.

Pentru a delista compania, Zentiva trebuie sa treaca de pragul de 95% din actiunile Sicomed, insa QVT a ajuns la o detinere de 7% dupa ce a cumparat masiv in ultimele zile. Zentiva detine in prezent 51% din Sicomed prin intermediul vehiculului de investitii Venoma Holdings. Cehii au platit circa 102 mil. $ (peste 85 mil. euro), valoarea totala a Sicomed fiind estimata astfel la 200 de milioane de dolari.

Reprezentantii QVT spun sa nu vor vinde la pretul actual din oferta, iar cehii nu vor putea astfel sa delisteze Sicomed. Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Zentiva nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema pana la inchiderea editiei.

"Zentiva nu mai poate sa delisteze actiunile Sicomed fara acordul QVT Fund de a-si vinde participatia, care este in prezent de peste 7%. Pretul de pe piata este mai mare decat cel din oferta astfel ca oferta publica nu isi va atinge scopul. Din discutiile noastre cu alti actionari am inteles ca si alti minoritari in afara de QVT Fund nu isi vor vinde participatiile sub un pret de 1,5 lei noi/actiune la actualul curs de schimb", a declarat Angelo Moskov, managerul de la Londra al QVT.

QVT a depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) o scrisoare in care cer invalidarea ofertei Zentiva pe motiv ca cehii promisesera un pret mai mare. Zentiva promisese ca va oferi 0,4797 dolari/actiune, iar cursul leu-dolar a crescut de la data anuntului, astfel ca pretul promis de cehi este echivalent acum cu aproximativ 1,5 lei/actiune. Contestatia se afla, conform purtatorului de cuvant al CNVM, Ciprian Ene, in analiza.

QVT este, in plus, actionar si la SIF Oltenia si SIF Muntenia, principalii minoritari de la Sicomed, si a cerut conducerii SIF sa respecte interesele actionarilor si sa nu vanda la pretul oferit de cehi, mai ales ca pretul de pe piata al actiunilor Sicomed este mai mare decat cel din oferta. Conform unor surse din piata de capital, SIF-urile au incheiat un protocol pentru a vinde in oferta initiata de cehi. Nu este clar insa daca pretul din protocol este exprimat in lei sau in dolari.

In ultimele zile QVT a cumparat de pe piata actiuni Sicomed la preturi mai mari decat ofera cehii de la Zentiva, achzitionand aproximativ 5% din companie. Actiunile Sicomed s-au tranzactionat ieri in jurul pretului de 1,38 lei/actiune, fata de 1,37 lei/actiune, pretul din oferta publica. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la aproximativ 155 milioane de euro.

Oferta Zentiva este intermediata de societatea de brokeraj ING Securities si urmeaza sa se incheie pe data de 7 decembrie.

Sicomed a inregistrat pe primele noua luni ale anului un profit net de aproximativ 9 mil. euro (31,7 mil. lei), dublu fata de aceeasi perioada a anului 2004. Cifra de afaceri a atins valoarea de aproape 43 mil. euro (151 mil. lei), in conditiile in care primele 9 luni din 2004 au fost incheiate cu vanzari de circa 32,4 mil. euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels