Retail&Agrobusiness

Rusia contraatacă în războiul rece cu Vestul. Cum stă România

Sursa foto: Epa.eu

Sursa foto: Epa.eu

Autor: Bogdan Cojocaru

08.08.2014, 00:07 1365

Contraofensiva comercială cu care Rusia răspunde sancţiunilor financiare ale Occidentului prin interdicţia importurilor alimentare ar aduce României, dacă ar fi luate în considerare exporturile de alimente către piaţa rusească din 2013, pierderi de aproape 38 mil. euro. Exporturile româneşti de alimente reprezintă 2,7% din totalul livrărilor către Rusia.

Până la „interdicţia totală“ de către Moscova a importului de produse alimentare din UE, Rusia interzisese achiziţiile de carne de vită din România, dar acestea sunt aproape inexistente, şi de carne de porc din UE. Cele mai afectate state de contrasancţiunile Rusiei sunt, de departe, Germania (cu exporturi de alimente şi animale vii de 1,23 mld. euro anul trecut),  Polonia (exporturi de 1,17 mld. euro), vârful de lance al ofensivei occidentale de intimidare a Moscovei, Lituania şi Olanda. Polonia este cel mai mare producător de mere din UE şi acoperă 50% din importurile de mere ale Rusiei.

Problema care se pune este cât de vulnerabilă va fi Româ­nia dacă Rusia merge mai departe cu interdicţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO