Companii

Tiriac: Daimler decide in trei saptamani daca vine in Romania

07.05.2008, 17:14 31

Concernul Daimler AG, care detine marcile Mercedes-Benz si smart, va anunta in termen de trei saptamani daca va alege sau nu Romania pentru constructia unei noi fabrici unde va asambla viitoarele generatii ale modelelor A si B-Klasse.
"Daimler va anunta in trei saptamani unde isi va construi noua uzina. Romania este "in carti" si are mai multe sanse decat Polonia", a declarat ieri omul de afaceri Ion Tiriac.
Omul de afaceri s-a intalnit saptamana trecuta cu Dieter Zetsche, directorul general al Daimler, care i-a confirmat interesul pentru Romania.
Seful departamentului de cercetare si dezvoltare al Daimler, Thomas Weber, a anuntat la finele lunii aprilie ca producatorul auto va decide in acest an amplasamentul viitoarei fabrici Mercedes din Europa de Est.
Weber nu a confirmat la acea data informatiile din presa potrivit carora fabrica va fi construita in Romania, insa a precizat ca amplasamentul va fi in mod cert in Europa de Est. El a adaugat ca amplasamentul unitatii nu depinde doar de costuri, ci si de forta de munca a regiunii, precum si de capacitatea de a oferi o baza pentru furnizori si pentru logistica.
La finele lunii ianuarie, oficiali ai Daimler au anuntat ca grupul intentioneaza sa deschida o uzina pentru productia de automobile Mercedes Benz, fiind mentionate ca posibile locatii Romania si Polonia, insa, in aprilie, surse din grupul german au declarat publicatiei Handelsblatt ca si-au extins cautarile si in alte tari din Europa de Est, orasul Cluj-Napoca, luat initial in considerare fiind exclus dintre amplasamentele analizate de companie.
Intentia grupului german de a deschide o fabrica in Romania sau Polonia a fost deseori dezbatuta in ultima perioada de presa centrala si europeana, iar autoritatile romane, printre care si primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, si primarul Sibiului, Klaus Johannis, au recunoscut ca au existat discutii cu oficiali ai Mercedes-Benz.
In Romania grupul Daimler detine in proportie de 56% producatorul de componente Star Transmission Cugir. Pana la finele anului compania va iangura o noua hala de productie unde vor lucra 100 de angajati. Investitiile Daimler la Cugir se ridica la 10 mil de euro, in timp ce pentru construirea primei hale de productie s-au investit circa 3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO