Numărul mai mic de persoane aflate în căutare de chirie, coroborat cu o ofertă mare de apartamente destinate acestui scop a înclinat balanţa în ultimul an în favoarea chiriaşilor, care se văd acum în postura de a avea de unde alege şi de a putea ridica standardele, este concluzia consultanţilor imobiliari.
„Raportul de forţă pe această piaţă s-a schimbat brusc la 180 de grade. O piaţă unde puterea era concentrată în mâna proprietarului a devenit una controlată de chiriaş. Nu doar că acesta din urmă are acum o ofertă generoasă de unde să aleagă, dar poate negocia şi emite pretenţii referitoare la contract, preţ, dotări. Apartamentele în care proprietarii nu au investit nu mai reprezintă, în condiţiile actuale, un produs vandabil în această piaţă, pentru că oferta a crescut concomitent cu scăderea cererii“, spune Daniel Crainic, director de marketing al platformei Imobiliare.ro.
De altfel, spune el, chiriile reprezintă segmentul rezidenţial cel mai afectat de pandemie. Cererea a scăzut considerabil, odată cu trecerea cursurilor studenţilor în online şi cu adoptarea de către multe companii a telemuncii, şi nici revenirea aşteptată în octombrie, odată cu reînceperea cursurilor universitare, nu a mai avut loc. Astfel, cererea a scăzut dintr-odată pe o perioadă de mai multe luni.