Eveniment

270 mil. euro pentru autostrăzi, întreţineri şi marcaje rutiere

270 mil. euro pentru autostrăzi, întreţineri şi...

Autor: Andreea Neferu

18.07.2014, 00:07 904

Cele mai mari 10 contracte semnate de Compania Naţio­na­lă de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în primul semestru al acestui an au o valoare cu­mu­lată de aproape 270 mil. euro, mult peste ce reu­şea să con­trac­teze instituţia în prima jumătate a anului tre­cut, doar 6 mil. euro, arată o analiză a ZF pe baza datelor trans­mise de com­pania de drumuri.

Între cele 10 mari contracte semnate anul acesta de CNADNR, instituţie cu un buget anual de 1,5-2 mld. euro, se nu­mă­ră şi două proiecte de autostrăzi, mai exact do­uă loturi din şo­seaua Sebeş - Turda, cu o valoare cumulată de peste 200 mil. euro, însă licitaţiile pentru aceste proiecte au fost dema­rate anul trecut, iar câştigătorii au fost anun­ţaţi încă din de­cem­brie 2013. Un alt contract de lucrări de con­struc­ţii semnat în pri­mele şase luni este cel al centurii Târgu-Mureş, pentru care CNADNR va plăti 31 mil. euro, restul fiind proiecte de între­ţinere a dru­mu­rilor sau de marcaje rutiere.

Faptul că în primele şase luni ale anului s-au semnat doar trei mari con­trac­te de construire de autostrăzi şi drumuri naţionale are efec­te directe asupra sectorului construcţiilor, în contextul în ca­re lucrările la aceste proiecte vor începe efectiv abia peste câ­teva luni, în prezent ele aflându-se în faza de proiectare. Astfel, în lipsa unor investiţii consistente din partea statului, con­strucţiile de infrastructură, un sector ce ar trebui să susţină în­treaga economie, au plonjat cu 28% în primele cinci luni ale aces­tui an, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO