Eveniment

Agentia de Cadastru si Publicitate Imobiliara intra in paine

10.08.2004, 00:00 17

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), structura guvernamentala care reuneste sistemul cadastral si cel al cartii funciare, a inceput de ieri sa functioneze, a anuntat Ministerul Administratiei si Internelor, in subordinea caruia se afla noua institutie.
Potrivit ministerului, Autoritatea urmareste asigurarea unei operativitati maxime in identificarea si inregistrarea proprietatii, cu efort si cheltuieli minime din partea cetateanului.
Aceasta este reprezentata in teritoriu prin oficiile de cadastru si publicitate imobiliara ca unitati cu personalitate juridica rezultate prin reorganizarea actualelor oficii judetene de cadastru, geodezie si cartografie si al municipiului Bucuresti si a birourilor de carte funciara de pe langa judecatorii. Birourile de carte funciara din cadrul judecatoriilor vor continua sa colecteze taxele si tarifele cu privire la activitatea de publicitate imobiliara pana la data la care vor fi preluate efectiv oficiile de cadastru si publicitate imobiliara.
In ceea ce priveste angajatii structurilor, acestia nu vor mai avea statut de "functionari publici". Personalul existent va putea opta intre calitatea avuta anterior reorganizarii si cea de ?personal contractual", urmand a fi angajati in cadrul Agentiei Nationale in urma sustinerii unui test profesional. Totodata, salarizarea se va stabili strict pe criterii profesionale, existand posibilitatea stimularii reale a celor care dovedesc eficienta si calitate in exercitarea atributiilor ce le revin in cadrul organizatiei.
"In perioada de tranzitie, mecanismul de transmitere a bunurilor materiale si arhivelor birourilor de carte funciara, de la judecatorii la Oficiile de Cadastru si Publicitate Imobiliara, se va derula fara intreruperea activitatii, in asa fel incat cetateanul sa nu resimta negativ schimbarile intervenite, iar procesul de inscriere a proprietatilor sa nu fie perturbat", sustine Ministerul Administratiei.
ANCPI va lua ca masuri controlul calitatii pentru procesele interne de avizare, rezolvarea cererilor in ordinea inregistrarii, dar si introducerea taxelor de urgenta.
Agentia urmareste ca interactiunea dintre birourile de cadastru si publicitate imobiliara, si cetateni sa fie cit mai redusa, pentru ca acestia din urma sa economiseasca timp si sa aiba parte de un flux "organizat, eficient si controlabil al informatiei". In acest scop, se urmareste crearea unei interfete intre cele doua parti. Interfata va fi obtinuta prin incheierea unor protocoale intre oficiile judetene de cadastru si publicitate imobiliara, si birourile notariale (respectiv oficiile postale), pentru a transmite cererea de la client spre structurile locale ale agentiei - si retur.
O alta masura a ANCPI este lansarea campaniilor de comunicare la nivel national, pentru ca toate aspectele legate de functionarea si de avantajele sistemului sa fie lamurite.
Autoritatile spun ca acest sistem va permite reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat pe care le necesitau inregistrarile separate si paralele, precum si integrarea informatiilor intr-un sistem unic ce permite actualizarea rapida, simultana a datelor cadastrale si a inregistrarilor juridice privind terenurile. De asemenea, imobilele vor fi inregistrate eficient datorita optimizarii proceselor, piata imobiliara va fi dinamizata, iar procesul de dezvoltare rurala durabila va fi accelerat.
Unirea sistemului cadastral cu cel al cartii funciare si crearea unei singure autoritati in domeniu reprezinta unul dintre angajamentele asumate de autoritati in procesul de aderare la Uniunea Europeana, noul sistem fiind in concordanta cu ?Declaratia asupra cadastrului in Europa", adoptata la Congresul de la Granada in 2002, in care se arata ca informatiile din cadastrul fiecarei tari membre a Uniunii vor fi disponibile pentru toti cetatenii Europei, pentru toate institutiile publice si private.
"Sunt bucuros ca Romania a inteles importanta unificarii sistemului cadastral cu cel al cartii funciare intr-o singura administratie. Acest lucru inseamna un pas mare in procesul de aderare la Uniunea Europeana si un castig major pentru populatie", a declarat Lynn Holstein, conducatorul proiectului privind cadastrul general in Romania din partea Bancii Mondiale.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels