Eveniment

Analistii straini imbunatatesc perspectiva de crestere

26.05.2008, 19:02 23

Analistii internationali au imbunatatit perspectivele de crestere economica a Romaniei, acesta fiind unul dintre putinele state pentru care economistii afiseaza prognoze mai optimiste, potrivit celui mai recent raport al Consensus Economics.
Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei este prognozata, in acest an la 5,7%, estimarea fiind cu 0,1 puncte procentuale peste cea publicata in urma cu o luna si cu 0,3 puncte peste nivelul anticipat in urma cu trei luni.
Pentru 2009 estimarea este de 5,1%, in crestere cu 0,1 puncte fata de nivelul anticipat in urma cu trei luni. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza pentru acest an un avans al PIB de 6,5% si de 6,1% in 2009.
In cel mai recent raport Consensus sunt incluse 13 state, noua dintre acestea fiind tari membre ale Uniunii Europene. Dintre statele membre ale UE, Consensus a mai imbunatatit estimarile doar pentru Slovacia si a publicat prognoze in scadere pentru statele baltice.
Prognozele incluse in raportul Consensus respecta directia indicata de Comisia Europeana, Romania fiind singurul stat membru al UE pentru care executivul a imbunatatit perspectivele de crestere economica.
Pentru toate tarile incluse in raport analistii au inrautatit perspectivele privind inflatia medie. In cazul Romaniei estimarea este de 7,4%, nivel apropiat de cel al CNP de 7,5%, in urcare cu 0,1 puncte fata de luna trecuta si cu 0,9 puncte comparativ cu raportul publicat in urma cu trei luni.
In acelasi timp analistii internationali au publicat o estimare de 5,2% pentru inflatia din 2009, in crestere cu 0,2 puncte. Prognoza CNP este de 4,5% pentru 2009.
Spre deosebire de estimarile incluse in studiul Consensus, Banca Nationala a Romaniei are ca tinta inflatia de la finele anului.
Banca centrala a stabilit, pentru acest an o tinta de inflatie de 3,8% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% cu acelasi interval de variatie.
Organizatia grupeaza in raportul prezentat, estimarile macroeconomice ale 12 banci si institutii internationale: ING Bank Romania, Raiffeisen Zentralbank, Global Insight, DIW Berlin, EFG Eurobank, Economist Intelligence Unit, Kopint-Tarki, JP Morgan, Vienna Institute, UBS, UniCredit MIB si Deutsche Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels