Eveniment

Anghel, BCR: Banca Naţională îşi păstrează gloanţe pentru momentul în care economia va începe să îşi revină

Anghel, BCR: Banca Naţională îşi păstrează gloanţe pentru momentul în care economia va începe să îşi revină
04.08.2010, 23:53 27

Banca Naţională a apreciat că statul poate găsi finanţare labănci şi fără o eliberare a rezervelor minime obligatorii, fiindprobabil ca o astfel de măsură să fie amânată până la primele semnede revenire a economiei, când banii eliberaţi ar putea merge nu lastat ci direct în economia privată, crede Lucian Anghel,economistul-şef al BCR.

"Probabil banca centrală a considerat că Ministerul de Finanţepoate să găsească în continuare resurse pe piaţă şi fără oeliberare de rezerve şi în plus acum există certitudinea că baniidin împrumutul de la Comisia Europeană vor intra în contulTrezoreriei luna viitoare. De asemenea, e posibil ca BNR să-şipăstreze gloanţe pentru momentul în care economia începe să-şirevină", comentează Anghel.

Economistul-şef al BCR apreciază că este foarte probabil caBanca Naţională să întărească politica monetară în perioadaurmătoare dacă inflaţia va creşte peste aşteptări ca urmare acreşterii TVA.

"BNR a dat în trecut un semnal clar că va acţiona dacă va ficazul. Dacă se vor manifesta efecte de runda a doua din majorareaTVA, dobânda ar fi singurul instrument prin care poate fi întărităpolitica monetară. Sper totuşi că în situaţia în care va fi nevoiede o întărire a politicii monetare, aceasta să se facă în paşimărunţi, de un sfert de punct procentual, având în vedere nevoia deechilibrare macro-economică", a precizat Anghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO