Eveniment

Autorităţile de management nu mai pot întârzia cu plăţile banilor UE, dacă au fonduri

Autorităţile de management nu mai pot întârzia cu...

Autor: Eliana Radulescu

11.02.2014, 21:24 982

Autoritatea de management (AM) al fondurilor structurale europene are obligaţia să vireze beneficiarului de fonduri UE valoarea cheltuielilor rambursabile şi contravaloarea TVA considerată neeligibilă, aferentă cheltuielilor eligibile, în termen de cinci zile lucrătoare de la momentul la care aceasta dispune de resurse în conturile sale, a decis ieri Senatul.

Senatorii au admis o cerere de reexaminare transmisă de preşedintele Traian Băsescu privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale, modificând, în acest sens, o ordonanţă de urgenţă a guvernului. La solicitarea pre­şe­dintelui şi la recomandarea Comisiei pentru buget şi a Comisiei economice, senatorii au decis modificarea proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 84/2013 pentru modificarea OUG 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiec­tivul convergenţă.

Preşedintele a solicitat reexaminarea legii, motivând că absenţa unui termen pentru virarea către beneficiar a sumelor aferente valorii cheltuielilor rambursabile şi contravalorii TVA considerate neeligibile „deturnează scopul propus iniţial de ordonanţă, acela de flexibilizare şi eficientizare a sistemului în vederea creşterii gradului de absorbţie a instrumentelor structurale alocate României“.

Potrivit expunerii de motive pentru adoptarea OUG prezentate de Guvern, proiectul de lege are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri pentru optimizarea fluxurilor financiare din cadrul programelor operaţionale finanţate din instrumente structurale şi asigurarea capacităţii de absorbţie a acestor fonduri şi în vederea evitării dezangajării automate a fondurilor alocate României de către Comisia Europeană, precum şi pentru îndeplinirea obiectivelor proiectelor, evitându-se astfel întârzierile majore în implementarea acestora şi neatingerea obiectivelor proiectelor.

Executivul mai arăta că adoptarea OUG are ca scop să asigure fondurile necesare la nivelul Autorităţii de certificare şi plată/Autorităţilor de management pentru efectuarea plăţilor „într-un termen cât mai scurt, cu efect asupra accelerării absorbţiei fondurilor alocate României“.

Cererea de reexaminare urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2014

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO