Eveniment

Briefingul zilei de 12 decembrie 2023

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei

Autor: Răzvan Botea

13.12.2023, 00:05 165

Rusia a închis consulatul României de la Rostov-pe-Don

Premierul Federaţiei Ruse, Mihail Mişustin, a semnat un ordin pentru închiderea consulatului României de la Rostov-pe-Don, la propunerea Ministerului de Externe din Rusia, conform agenţiei de presă ruse Tass. Decizia vine ca urmare a tensionării relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă, după ce aceasta din urmă a atacat militar Ucraina. România mai are în acest moment, însă, o ambasadă la Moscova şi un consulat la Sankt Petersburg. Răzvan Botea

 

» Marcel Ciolacu: vom transmite vineri a treia cerere de plată din PNRR de 3 mld. euro

Vineri va fi transmisă a treia cerere de plată din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 3 mld. euro, a spus Marcel Ciolacu, premierul României, citat de Mediafax. „Vom transmite vineri, 15 decembrie, cererea de plată numărul 3 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ceea ce înseamnă o finanţare de peste 3,1 mld. euro pentru România, care include prefinanţarea de 13% deja încasată. Prin îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor asumate, dar şi prin consultări cu reprezentanţii Comisiei Europene, reuşim să transformăm PNRR într-un instrument de reforme şi de investiţii de care românii au nevoie“, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu. 

 

» S-au scumpit călătoriile cu trenul

CFR Călători a anunţat că s-au scumpit biletele de tren pentru călători, a anunţat, marţi, compania naţională, conform Mediafax. Scumpirile au intrat deja în vigoare.  „Tarifele de deservire generală din transportul feroviar public de călători vor fi actualizate prin majorarea cu indicele de inflaţie de 8,8%, începând cu data de 12.12.2023“, a informat, marţi, într-un comunicat, CFR Călători, printr-un comunicat de presă, la insistenţele jurnaliştilor. Conform companiei, actualizarea tarifelor se aplică de către toţi cei şase operatori feroviari, unul „ societate naţională şi alţi cinci operatori feroviari privaţi.

 

» Eurostat: Peste patru milioane de refugiaţi ucraineni s-au refugiat în UE. În România sunt 145.000 de ucraineni

Peste patru milioane de refugiaţi ucraineni s-au refugiat în UE după izbucnirea războiului din Ucraina, cei mai mulţi aflându-se în Germania şi în Polonia, potrivit datelor Eurostat, citate de Mediafax. Peste 4,2 milioane de refugiaţi din Ucraina au solicitat azil temporar în UE până la sfârşitul zilei de 31 octombrie. Eurostat a constatat că un total de 1.215.365 de persoane au cerut refugiu în Germania şi 960.620 în Polonia. În România au căutat refugiu 142.340 de ucraineni, mai puţini decât în Italia sau Cehia. 

 

» Iohannis participă la Summitul UE-Balcanii de Vest şi la reuniunea Consiliului European

Preşedintele României Klaus Iohannis va participa, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest şi la reuniunea Consiliului European, la mijlocul lui decembrie, potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale. „Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest va avea loc miercuri, 13 decembrie 2023, şi va aborda evoluţiile înregistrate de la ultima reuniune în acest format, care a avut loc la Tirana, în decembrie 2022, şi sprijinul oferit statelor din Balcanii de Vest de către Uniunea Europeană“, au transmis reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale. 

 

» Premiile canotajului mondial pe 2023. România nominalizată la "Echipajul Feminin al Anului”

Federaţia Internaţională de Canotaj (World Rowing) că sportivele canotoare campioane mondiale din barca de 8Ă1 feminin a României au fost nominalizate la „Echipajul Feminin al Anului“, dar premiul a mers în Marea Britanie. România a câştigat aurul anul acesta la Campionatele Mondiale de Canotaj de la Belgrad, în proba de 8Ă1 feminin (W8Ă), proba regină a canotajului. Echipajul compus din Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel, Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Amalia Bereş, Magdalena Rusu, Adriana Adam, Iuliana Buhuş şi Ştefania Petreanu s-au impus în faţa echipajelor din Statele Unite şi Australia. 

 

» Ministerul Finanţelor, despre percheziţiile DNA: Activitatea nu este afectată

Activitatea Ministerului de Finanţe nu este afectată de percheziţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), susţin reprezentanţii Ministerului Finanţelor, după informaţiile potrivit cărora marţi procurorii DNA fac percheziţii la sediul instituţiei. „În legătură cu informaţiile apărute în mass-media despre percheziţiile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie la sediul Ministerului Finanţelor, facem următoarele precizări: Ministerul de Finanţe îşi reafirmă angajamentul pentru transparenţă, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO