Eveniment

Construcţiile, structura de rezistenţă a economiei în 2023. Infrastructura este roata de tracţiune

În acest an, infrastructura ar urma să crească, pe volum, cu 9,4%. Infrastructura din România înseamnă cam jumătate din piaţa de construcţii.

În acest an, infrastructura ar urma să crească, pe volum, cu 9,4%. Infrastructura din România înseamnă cam jumătate din piaţa de construcţii.

Autor: Răzvan Botea

19.05.2023, 17:20 720

Economia ar urma să crească cu 2,5-3,2% în 2023, în încetinire faţă de anul trecut şi cu industria pe post de piatră de moară. În aceste condiţii, alte sectoare contrabalansează şi unul dintre ele este al construcţiilor, zonă care ar creşte cu peste 7% în 2023.

Sectorul construcţiilor, cu infra­struc­tura ca driver principal, ar urma să crească în 2023 cu peste 7% - crede Guvernul României - şi să aducă 0,4 puncte pro­cen­tuale din creşterea economică estimată de 2,8% din 2023. Şi Comisia Europeană şi-a bazat recenta revizuire în sus a prognozelor economice pe investiţiile din fonduri europene care, în cea mai mare parte, se vor traduce în construcţii inginereşti, unde intră şi infrastructura mare.

„Politica monetară urmează să rămână strictă, cu rata de politică monetară la 7%, afectând fluxul de credit către economie şi investiţii. Cu toate acestea, investiţiile planificate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi intrările de alte fonduri UE sunt setate să compenseze impactul condiţiilor stricte de creditare. Se preconizează că investiţiile vor sprijini puternic creşterea reală în 2023 şi 2024”, scriu economiştii Comisiei Europene, în ultimul raport.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO