Eveniment

Deficitul comercial al României continuă să crească la început de 2023. Deşi importurile pe produse chimice au scăzut, deficitul comercial la această categorie de produse continuă să aducă jumătate din balanţa comercială negativă la bunuri

Deficitul comercial al României continuă să crească...

Autor: Răzvan Botea

15.03.2023, 10:00 408

Deficitul comercial al România continuă să crească în 2023, după ce avansul importurilor acoperă creşterea exporturilor ţării. Astfel, datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că deficitul comercial la bunuri al României a fost de 2,3 mld. de euro, la exporturi de 7,2 mld. de euro şi importuri de 9,5 mld. euro.

Cea mai mare parte, adică 1 mld. de euro din cele 2,3 mld. de euro deficit comercial, vine din zona de produse chimice. Un domeniu şi aşa deficitar în România din cauza lipsei de investiţii şi închiderii de facilităţi de producţie în ultimii 30 de ani, criza energiei a pus capac unei industrii vitale. Gazul, de exemplu, nu este numai energie pentru industria chimică, ci şi materie primă.

De exemplu, în tot anul 2022, deficitul comercial al României a fost de 34 mld. de euro, dintre care aproape 14 mld. de euro doar din produse chimice. Ştefan Vuza, preşedintele Chimcomplex, principalul jucător din industria chimică a României, a spus că vrea să investească în piroliză (un tratament termochimic) 3 mld. de euro, în colaborare cu Rompetrol sau alt jucător din domeniu. Numai această investiţie, potrivit lui Vuza, ar putea scădea cu 2 mld. de euro deficitul comercial anual al României.

„România are patru pirolize în acest moment, toate închise, iar pornirea unei pirolize ar reduce deficitul comercial cu 2 mld. euro, prin faptul că nu am mai importa o serie de produse pe care le-am putea face local, cu o marjă de preţ cu 10-30% mai mică. Investiţia în piroliză se ridică la 3 miliarde de euro, dintre care doar 1,2 miliarde de euro reprezintă cash, iar restul active pe care le avem în conservare şi care aşteaptă să fie puse la lucru”, a spus Ştefan Vuza la ZF Capital Markets Summit 2023.

Exporturile României, în total, au crescut cu 6% în ianuarie 2023 şi au fost de 7,2 mld. de euro. În aceeaşi vreme, importurile au crescut mai rapid, cu aproape 7%, şi au fost de 9,5 mld. de euro. În consecinţă, deficitul comercial al României la bunuri s-a mărit la 2,3 mld. de euro şi continuă tendinţa de slăbire a poziţiei economice externe a României.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO