Eveniment

Enterprise Investors se pregateste de investitii

20.04.2006, 00:00 15

Compania poloneza de administrare a fondurilor de investitii Enterprise Investors ar putea lansa pana la sfarsitul acestui an un nou fond de investitii, cu o capitalizare finala de 500-600 mil. euro, care va viza proiecte in Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania. Fondul va fi denumit Polish Enterprise Fund VI si va investi jumatate din sumele atrase in Polonia, iar restul, in tarile din regiune.

"Spre deosebire de celelalte fonduri ale companiei, care alocau 60% din capital Poloniei si restul in afara tarii, acesta va investi banii in proportii egale", a declarat ieri Lucian Perl, director de investitii pentru Romania si Bulgaria al Enterprise Investors. Potrivit acestuia, fondul va viza investitii in companii de servicii financiare, din sectorul produselor de consum, telecomunicatii, comert si servicii medicale.

"Probabil ca investitiile intr-o companie vor fi mai mari in comparatie cu fondurile alocate pentru un proiect prin celelalte fonduri ale Enterprise Investors", a mentionat Perl.

In cazul Polish Enterprise Fund V, cu o capitalizare de 300 mil. euro, ultimul fond lansat de Enterprise Investors, investitiile intr-o companie sunt cuprinse intre 3 si 45 de mil. euro.

Polish Enterprise Fund V va face o noua achizitie pe piata romaneasca pana la sfarsitul anului. "Suntem in discutii cu mai multe companii, dar nu este nimic sigur in prezent. Discutiile vor continua si speram ca pana la sfarsitul anului vom avea o tranzactie in Romania. Bani mai avem", a adaugat Perl.

Enterprise Investors administreaza cinci fonduri de investitii cu un capital cumulat de peste 1,1 miliarde de euro si este cea mai mare firma de capital privat din Europa Centrala si de Est. Fondurile administrate de Enterprise Investors au investit mai mult de 850 mil. euro in aproape 100 de companii din regiune.

Anul trecut Enterprise Investors a achizitionat retailerul Artima, o afacere dezvoltata de omul de afaceri Florentin Banu, si fondul de investitii SEAF Trans-Balkan Romania Fund. Valoarea tranzactiei a fost de 17 milioane de euro. De asemenea, compania a achizitionat circa 22,5% din actiunile companiei Siveco Romania pentru circa 8 mil. euro.

In primavara anului 2005, un consortiu de investitori financiari care includea si fondurile administrate de Enterprise Investors a vandut participatia de circa 23% la Orange Romania catre France Telecom, actionarul majoritar al operatorului de telefonie mobila Orange.

Valoarea totala a tranzactiei a fost de 523 mil. dolari, iar Enterprise Investors a obtinut de patru ori suma investita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels