Eveniment

Guvernul investeste prin programul „Rabla” 90 mil. euro in masinile de import

Guvernul investeste prin programul „Rabla” 90 mil. euro in masinile de import
08.06.2010, 19:53 28

Peste 180 mil. euro va cheltui Guvernul Romaniei pentruprogramul "Rabla", care in acest an va ajunge la aproape 200.000 detichete, dupa ce a fost extins pentru a treia oara cu inca 30.000de vouchere, in valoare de 3.800 de lei fiecare. Astfel, inconditiile in care Dacia detine o cota de aproximativ 50% dinprogram, aproape 90 mil. euro vor fi cheltuiti pentru a sustinemarcile auto din import.

In conditiile in care piata auto va ajunge la 100.000 de unitatianul acesta, aproape doua treimi ar fi subventionata de stat,guvernul platind 180 mil. pentru ca 67.000 de romani sa-si cumpereo masina noua, daca fiecare ar utiliza trei vouchere.

Pana la finele saptamanii trecute s-au casat aproape 114.800 derable, dar dintre tichetele obtinute pentru achizitia unei masininoi s-au folosit numai 67.700 de vouchere, potrivit statisticilorAdministratiei Fondului pentru Mediu, restul de aproape 47.000 detichete fiind inca tranzactionate pe piata libera.

"Din punctul de vedere al Ministerului Mediului, programul«Rabla» din acest an este un succes, deoarece s-au casat pana inprezent 110.000 de rable, iar pana la finele anului acest numar vacreste pana la 190.000, ceea ce inseamna ca parcul auto national vafi curatat", a spus Constantin Stroe, vicepresedintele AutomobileDacia, care mai detine si functia de presedinte al AsociatieiConstructorilor de Automobile din Romania.

Din cele aproape 22.500 de masini vandute in cadrul programului,de la finele lunii februarie si pana in prima saptamana din iunie,10.650 au reprezentat modele Dacia. Daca proportia s-ar pastra panala finele programului, constructorul autohton ar putea vinde prinprogramul "Rabla" aproape 33.000 de masini pana la finele anului,adica peste 90% din vanzarile marcii in 2010. Pe locul doi inclasamentul marcilor se afla dealerii Opel/ Chevrolet cu peste3.500 de unitati, urmati de cei ai Renault cu aproape 2.250 demasini. "Daca nu exista programul «Rabla» in acest an, aproape totidealerii ar fi murit. «Rabla» ne tine in viata", a spus NicolaeSorescu, directorul diviziei auto a grupului Radacini, care detinedealeri ai marcilor Opel, Chevrolet, Mazda si Suzuki.

In acelasi timp cu relansarea programului de casare din acestan, prin legislatia actuala se permite in continuare importurile demasini second-hand din Europa de Vest, care in acelasi timpafecteaza piata auto, in opinia sefului dealerilor Radacini.

"Avand in vedere ca nu au mai existat stocuri mari ca in aniianteriori, vanzarile prin programul «Rabla» au fost constante. Inplus, clientii nu au mai insistat pe o anumita versiune sauculoare, ci au cumparat ce a fost in stoc", a subliniat NicolaeSorescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels