Eveniment

Raportul SRI pe tema aviara, problema diplomatica

26.05.2006, 00:00 16

Ministrul ungar al agriculturii a afirmat ieri ca acuzatiile privind faptul ca puii importati din Ungaria ar fi contribuit partial la raspandirea virusului gripei aviare in Romania reprezinta o problema serioasa atat la nivel politic, cat si diplomatic, relateaza MTI, citata de Mediafax.

"Astfel de acuzatii nu sunt facute in mod normal la adresa altor tari ale Uniunii Europene", a declarat Joszef Graf.

El a adaugat ca diplomatii ungari au cerut explicatii in legatura cu nota SRI, conform careia pui de curca purtatori ai virusului H5N1 ar fi ajuns in Romania din Ungaria. "Am trecut prin acest stadiu al problemei", a spus Graf.

Desi autoritatile vecine privesc foarte serios aceste acuzatii, in tara raportul SRI este considerat o nota care ar fi urmat sa fie verificata de ANSV, Ministerul Agriculturii si Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala. Cel putin asa a declarat secretarul Comisiei SRI, Ion Stan, care s-a intalnit ieri cu directorul SRI, Radu Timofte, la sediul central al serviciului, pentru a clarifica problema raportului pe tema gripei aviare.

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ieri despre Raportul SRI privind gripa aviara ca a fost o eroare ce s-a intamplat, pentru ca afirmatiile din document nu erau insotite de dovezi. "Ori ai grija ca el sa nu devina public, ori, in momentul in care ai o scapare, la un moment dat, trebuie sa vii si cu dovezile in sustinerea a ceea ce ai afirmat", a aratat Videanu.

Pana la lamurirea problemei cu raportul SRI, virusul gripei aviare continua sa se raspandeasca. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a anuntat ieri ca gripa aviara a fost confirmata pentru probele din 55 de localitati, din care 25 sunt din judetul Brasov, in timp ce in alte 43 de cazuri exista suspiciuni privind prezenta virusului. Desi premierul Calin Popescu-Tariceanu a preluat conducerea Comandamentului central de combatere a gripei aviare, la Ministerul Agriculturii a avut loc, ieri dimineata, o intalnire a mai multor experti pe probleme de gripa aviara si a unor medici veterinari in prezenta ministrului agriculturii Gheorghe Flutur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels