Eveniment

Surpriză: Leonardo Badea, viceguvernator BNR, spune că România a depăşit Polonia la productivitatea muncii la paritatea puterii de cumpărare în anul 2022. Care sunt datele şi graficele pe care se bazează

Leo­nar­do Badea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României

Autor: Răzvan Botea

20.05.2023, 19:10 21858

♦ Leonardo Badea, viceguvernator BNR: „Creşterea productivităţii duce şi la o creştere a competitivităţii economiei, cu impact important asupra echilibrelor macroeconomice.“

România a depăşit Polonia la productivitatea muncii la paritatea puterii de cum­părare, a evidenţiat Leo­nar­do Badea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), într-o analiză transmisă ZF. Evoluţia din ultimii 20 de ani în ceea ce priveşte acest indicator este cea mai bună din Uniunea Europeană şi, în opinia autorului, meritul este al mediului privat, dar şi al programelor publice.

„Această performanţă este în cea mai mare parte meritul eforturilor sectorului privat în ansamblul său, precum şi al programelor şi politicilor de convergenţă legislativă, instituţională şi economică dezvoltate în România în procesul de pre-aderare şi ulterior dobândirii statului de stat membru al Uniunii Europene. Investiţiile străine care au fost atrase de îmbunătăţirea graduală a condiţiilor de afaceri pe parcursul ultimilor 20 de ani au jucat de asemenea un rol important“, spune Leonardo Badea.

Productivitatea muncii este, de asemenea, unul dintre cei mai importanţi indicatori ai competitivităţii unei ţări, mai spune el: „Productivitatea muncii este unul dintre determinanţii importanţi ai competitivităţii (alături de nivelul tehnologic, costul finanţării etc), acţionând în principal asupra costurilor de producţie, ceea ce permite companiilor să consolideze sau să câştige cotă de piaţă având produse mai ieftine la un nivel comparabil de calitate în raport cu concurenţa.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO