În ultimii trei ani, peste 52% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi-au schimbatproprietarii, potrivit datelor publicate de Depozitarul Central,valoarea tranzacţiilor ridicându-se la peste 600 mil. euro, luândîn calcul preţurile vehiculate în piaţă.
Fonduri de investiţii străine, SIF-uri, speculatori şipoliticieni cunoscuţi apar pe lista investitorilor care au cumpăratacţiuni de zeci de milioane de euro la FP din 2008 până în prezent,sperând ca în momentul listării să vândă la preţuri duble, triplesau chiar de cinci ori mai mari decât cele de achiziţie. Lipsa detransparenţă a tranzacţiilor şi a unui preţ oficial nu i-aîmpiedicat pe aceştia să cumpere acţiuni la fond şi să profite defaptul că numeroasele amânări ale listării au menţinut preţurileacţiunilor la un nivel cu mult sub valoarea nominală de 1 leu, sausub valoarea activului net, de 1,11 lei/acţiune.
Pe parcursul ultimilor trei ani, titlurile FP s-au tranzacţionatîntre minime de 0,1 lei (în dec. 2008) şi maxime de 0,6 lei (însept. 2010), astfel că în cazul în care preţul va urca după listarepeste 0,6 lei, majoritatea cumpărătorilor vor înregistra profit.Perdanţii sunt foştii proprietari, care au primit acţiunile cadespăgubire în contul terenurilor sau caselor confiscate de regimulcomunist, şi care şi-au vândut acţiunile mult sub valoarea la carele-au primit (de 0,1 lei). În 2010, tranzacţiile cu acţiuni FP auexplodat, ajungând la o valoare de peste 460 mil. euro, încondiţiile în care majoritatea investitorilor locali au vrut săintre în afacere, după ce numirea grupului american FranklinTempleton ca administrator al fondului şi listarea la Bursă audevenit o certitudine. Mulţi investitori au vândut acţiuniledeţinute pe Bursă, case sau terenuri pentru a cumpăra titluri FP.Printre exemplele cele mai cunoscute sunt senatorul UDMR AttilaVerestoy, care a cumpărat acţiuni la FP cu banii obţinuţi de lakazahi în oferta de preluare a Rompetrol Rafinare. SIF Moldova avândut acţiuni BRD pentru a cumpăra titluri FP de 70 mil. lei.
Fostul ministru de finanţe şi director general al FP, IonuţPopescu, a cumpărat acţiuni la fond încă din 2008, cu baniiobţinuţi din lichidarea portofoliului de pe Bursă. Interesul a fostatât de mare încât pe internet au apărut anunţuri ale unor persoanecare ofereau apartamente sau maşini pentru acţiuni FP.