Fondul Proprietatea

"Titluri în cădere, căutăm soluţii" - ANRP cere eşalonarea despăgubirilor cu acţiuni Fondul Proprietatea pentru a nu scădea preţul

"Titluri în cădere, căutăm soluţii" - ANRP cere eşalonarea despăgubirilor cu acţiuni Fondul Proprietatea pentru a nu scădea preţul

Autor: Andrei Chirileasa

12.05.2011, 19:16 2715

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) acerut Guvernului să aprobe eşalonarea despăgubirilor cu acţiuni laFondul Proprietatea(FP), pentru a nu pune presiune pepreţul acţiunilor, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

"Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a supusaprobării Executivului în şedinţa de miercuri, 11 mai 2011, unproiect de act normativ pentru completarea Hotărârii de Guvern nr.1095/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Aceastăcompletare oferă posibilitatea emiterii eşalonate a titlurilor deconversie aferente dosarelor cu cereri de opţiune, depuse înperioada 11 ianuarie - 29 aprilie 2011 (perioada de suspendare aemiterii titlurilor de conversie, ca efect al listării FonduluiProprietatea la bursă)", se arată într-un comunicat al ANRP.

În comunicat se mai precizează că "în situaţia în care titlurilede conversie aferente dosarelor de opţiune depuse în perioadasus-menţionată ar fi fost transmise către Depozitarul Centralîntr-un termen foarte scurt, exista posibilitatea distorsionăriipieţei de capital" şi că "scăderea preţului de piaţă al acţiunilorFonduluiProprietatea ar fi putut avea efectenegative asupra procesului de acordare a despăgubirilor cuvenitefoştilor proprietari ai imobilelor naţionalizate".

Potrivit datelor furnizate de ANRP la finele lunii aprilie, înperioada 11 ianuarie - 29 aprilie 2011 s-au realizat cereri deopţiune pentru acţiuni FPdin partea a circa 1.200 de posesori de titluri de despăgubire,vizând un unmăr de circa 1,5 miliarde de acţiuni FP,adică peste 10% din capitalul fondului. Perspectiva ca acesteacţiuni să treacă de la Ministerul de Finanţe la titlulariititlurilor de despăgubire, începând cu data de 2 mai, şi să ajungăapoi pe Bursă, a determinat scăderi puternice pentru acţiunile FP,care au atins un nou minim pe parcursul şedinţei de joi, când aucoborât în deschidere la 0,5 lei.

Titlurile FPşi-au revenit pe finalul şedinţei, după ce Mediafax a publicat oinformaţie obţinută dintr-un document al Guvernului conform căreiaexecutivul va încerca să împingă până la 1 iulie termenul derealizare a conversiilor în acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO