Info

(P) Cum recunoaştem un accident vascular cerebral şi ce trebuie să facem în acest caz?

(P) Cum recunoaştem un accident vascular cerebral şi ce...

Autor: Publicitate

27.06.2023, 08:00 482

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgenţă medicală majoră, care poate duce la deces sau la sechele neurologice permanente. Un AVC poate fi provocat de ruperea unui vas de sânge (AVC hemoragic) sau de blocarea circulaţiei la nivel cerebral, de cele mai multe ori din cauza unui cheag, care îngustează vasul de sânge (AVC ischemic). În absenţa oxigenării normale, ţesutul cerebral începe să moară în doar câteva minute de la producerea accidentului vascular.

De aceea, este esenţial ca un pacient care manifestă semne şi simptome de AVC să ajungă cât mai repede la un Compartiment de Primiri Urgenţe, pentru a primi tratamentul necesar. Manifestările clinice includ asimetria facială, sesizabilă în special la nivelul comisurii gurii, care este căzută, imposibilitatea de a ridica ambele braţe la acelaşi nivel şi vorbire incoerentă sau imposibilitatea de a vorbi. Imediat ce sunt observate aceste probleme, trebuie sunat la 112 şi cerut ajutor medical de urgenţă.

Pacientul cu semne şi simptome de AVC necesită o evaluare medicală rapidă, prin consult neurologic completat de o tomografie computerizată, un examen RMN sau alte investigaţii de specialitate, cum sunt ecografia carotidiană sau angiografia cerebrală. După ce diagnosticul este confirmat şi tipul de AVC (hemoragic ori ischemic) este identificat, pacientul va primi imediat tratamentul adecvat.

În cazul unui AVC ischemic, dacă au trecut cel mult 4 ore şi jumătate de la apariţia manifestărilor clinice, pacientul poate beneficia de un tratament modern, prin tromboliză intravenoasă. Procedura presupune administrarea de substanţe trombolitice printr-o perfuzie, pentru dizolvarea cheagului de sânge format şi restabilirea circulaţiei normale.

Există situaţii în care tromboliza nu este recomandată, prin urmare medicul neurolog poate indica un alt tratament, în funcţie se severitatea accidentului vascular cerebral şi de afecţiunile asociate ale pacientului. Printre alte opţiuni terapeutice se numără trombectomia endovasculară (extragerea mecanică a cheagului format) sau angioplastia cu stent. În procesul de recuperare, şedinţele de reabilitare medicală joacă un rol esenţial în restabilirea capacităţii motrice, după stabilizarea pacientului.

Tratamentul pentru accidentul vascular cerebral trebuie să fie administrat de o echipă medicală specializată, cu experienţă şi acces la investigaţii imagistice avansate, care pot fi efectuate în regim de urgenţă. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din Bucureşti care dispune de un Compartiment de Primiri Urgenţe şi unde poate fi administrat tratament prin tromboliză intravenoasă pentru pacienţii cu AVC ischemic. Spitalul este deservit şi de o flotă proprie de ambulanţe, care asigură pacienţilor ajutor medical prespitalicesc şi transport în siguranţă.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO