Info

(P) Tratament minim invaziv, fără incizii, pentru fracturile şi tumorile vertebrale

(P) Tratament minim invaziv, fără incizii, pentru...

Autor: Publicitate

04.04.2023, 08:00 244

Durerea persistentă de spate, care nu cedează la tratament, asociată deseori şi cu modificări ale posturii, poate indica existenţa unor fracturi prin compresie, mici fisuri care apar în vertebre. De cele mai multe ori, acestea sunt provocate de scăderea densităţii minerale osoase, cum se întâmplă în osteoporoză, sau de tumori vertebrale benigne sau maligne, care pot creşte şi intra în canalul medular, invadând măduva şi nervii, iar simptomatologia se agravează.

Atunci când simptomele devin greu de suportat, singurul tratament eficient este vertebroplastia, o procedură chirurgicală minim invazivă, prin abord percutanat, fără incizii, care presupune injectarea unui ciment special, preparat în laborator, în fisurile vertebrelor. În urma acestei intervenţii, este redată stabilitatea coloanei vertebrale, iar durerea este eliminată.

Vertebroplastia se realizează sub anestezie, durează aproximativ o oră şi necesită ghidaj radiologic, pentru ca medicul neurochirurg să introducă cimentul exact în locul fracturii. Injectarea se realizează prin intermediul unui ac mai gros, numit trocar, iar cimentul se întăreşte după aproximativ 20 de minute, consolidând coloana. Dacă fractura este provocată de o tumoră vertebrală, atunci medicul poate preleva în timpul intervenţiei şi un fragment de ţesut, pentru examenul histopatologic, care să stabilească natura tumorii – benignă sau malignă.

O procedură similară cu vertebroplastia este kifoplastia. Aceasta se desfăşoară asemănător, dar implică inserarea unui balon în corpul vertebral afectat, pentru a crea un spaţiu suficient de mare pentru introducerea ulterioară a cimentului. Kifoplastia este necesară mai ales în cazul tasărilor vertebrale.

În mod normal, pacientul nu are nevoie de spitalizare de durată după vertebroplastie sau kifoplastie, ci se poate externa după 2-3 zile, dar este important să respecte cu stricteţe recomandările medicului şi să nu ridice greutăţi în următoarele luni. De asemenea, controlul medical periodic este esenţial după tratament, pentru a descoperi din timp apariţia unor noi fracturi vertebrale, iar fizioterapia şi kinetoterapia pot ajuta la o recuperare mai rapidă.

Rezultatele obţinute prin aceste intervenţii minim invazive sunt foarte bune, pentru că ameliorează considerabil durerile provocate de fracturile de compresie care pun presiune pe nervii spinali. În acest fel, pacientul îşi va recăpăta rapid mobilitatea şi nu va mai avea nevoie de tratament medicamentos pentru controlul durerii.

Dacă fractura a fost provocată de o tumoră malignă, atunci vertebroplastia nu este suficientă ca metodă de tratament. Astfel, pacientul va trebui să urmeze şi o terapie oncologică – chimioterapie sau radioterapie, în funcţie de indicaţii.

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienţilor cu fracturi de compresie tratament minim invaziv prin vertebroplastie şi kifoplastie, cu rezultate bune pe termen lung şi recuperare rapidă. De asemenea, medicii specializaţi în neurochirurgie pot trata cu succes şi alte afecţiuni complexe ale coloanei vertebrale.

Dacă este necesar tratamentul prin radioterapie sau chimioterapie, Centrul Oncologic SANADOR pune la dispoziţia pacienţilor servicii medicale complete, în funcţie de recomandările stabilite pentru fiecare caz în parte. Tumorile vertebrale necesită o abordare terapeutică mai complexă, care implică o colaborare strânsă între medici cu diferite specialităţi – neurochirurgi, oncologi, neurologi, radioterapeuţi, specialişti în recuperare medicală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO