Mediafax.biz Exclusiv

Farmexim estimează afaceri în creştere cu până la 13% anul viitor, la 960 milioane lei

Autor: Alice Gheorghe,

11.11.2010, 16:07 15

Compania estimează că va încheia acest an cu o cifră de afaceride aproximativ 850 milioane de lei, în creştere cu 13% faţă de2009.

"Am făcut o analiză la 10 luni şi ne încadrăm în creşterea de12-13% pe care am bugetat-o, mai ales că nu am avut prioritarpentru anul acesta majorarea cifrei de afaceri. Am avut capriorităţi consolidarea clienţilor, recuperarea creanţelor şieficientizarea", a declarat agenţiei MEDIAFAX Ovidiu Buluc,proprietarul grupului Farmexim, din care face parte distribuitorulde medicamente.

El a adăugat că Farmexim va obţine în acest an un profit net de2% din cifra de afaceri, adică un câştig de aproximativ 17 milioanede lei. În 2009, compania a înregistrat un profit net de peste 11milioane de lei.

"Suntem în prezent la un profit net de 2%. Nu se câştigă maimult în industrie, nu ai cum, atâta timp cât preţurile lamedicamente sunt stabilite de stat. Nu pot să pun adaos cât vreaueu şi nu am cum să am marjă de profit mai mare. În general, înaceastă industrie se câştigă din volum. Înainte obţineai undiscount mai mare de la furnizori, în funcţie de vânzări. Dinaprilie, de când s-au redus preţurile, li s-au diminuat şi lorbeneficiile.(...) Profiturile mari sunt la producători", a spusBuluc.

Reprezentantul Farmexim a adăugat că se asteaptă la creşterisimilare ale celor doi indicatori financiari şi în 2011, motivpentru care va majora salariile angajaţilor la începutul anului2011. Compania are 530 de angajaţi.

"În ceea ce priveşte anul 2011 sunt optimist, am prevăzut ocreştere de 12-13% a afacerilor şi o rată a profitului de 2,5%,pentru că vrem să ne menţinem cheltuielile la nivelul anului 2010.Vrem să mărim salariile cu 6% tuturor angajaţilor din ianuarie2011", a precizat Ovidiu Buluc.

El a adăugat că şi în 2010 salariile angajaţilor Farmexim aufost majorate cu 5,5%.

Farmexim va investi anul viitor 1,1 milioane de euro pentrudeschiderea unui depozit, cel mai probabil în Constanţa, şi alteinvestiţii, în valoare de aproximativ un milion de euro, vor fidestinate reînnoirii flotei de maşini, dotării cu aparatură IT şipregătirii angajaţilor.

"Vrem să luăm un teren în Constanţa, dar suntem încă în analiză,pentru că terenurile încă vin la vale din punct de vedere alpreţurilor. Aceasta va fi următoare investiţie în afaraBucureştiului. De asemenea, vom investi în maşini. În fiecare anschimbăm 30-40, pentru că nu le poţi ţine mai mult de patru ani", aexplicat Buluc.

Distribuitorul de medicamente a investit şi în 2010 o sumăsimilară în aceleaşi domenii.

Legat de industria farmaceutică, Buluc consideră că anul 2010este mai greu decât 2009, una dintre principalele probleme de pepiaţa de profil fiind scăderea consumului de medicamente.

"Am prognozat că anul 2010 va fi un an mai greu şi din câte sevede chiar este, şi nu doar pentru industria farma. Bugetul pe 2010pentru sănătate este mai mic, plăţile se efectuează cu mariîntârzieri, consumul a scăzut. Deşi toate statisticile care suntdate consemnează creşteri ale pieţei, sunt nişte fetişuri, însensul că aceste creşteri nu reflectă o majorare a consumuluipopulaţiei, ci reprezintă produsele exportate. Astfel, peste 20-30%din aşa-zisul consum pe care îl anunţă statisticile merge laexport, de fapt consumul intern a scăzut şi noi simţim asta dinfarmacii. (...) 2010 e un an prost, n-am ieşit din recesiune", aafirmat Buluc.

De asemenea, o problemă cu care se confruntă Farmexim pe piaţade medicamente este recuperarea banilor de la clienţi.

"Principala noastră problemă pe piaţă sunt plăţile care se faccu întârziere mare. Contractele nu se respectă şi se ajunge latermene de 300 de zile. Noi trebuie să recuperăm banii de lafarmacii pentru a plăti furnizorii, care au început să fie foarteduri, pentru că România a început să prezinte un grad ridicat derisc, multe farmacii începând să intre în insolvenţă", a spuspreşedintele Farmexim.

El a precizat că Farmexim a renunţat la aproximativ 1.000 defarmacii în ultimii doi ani, în prezent având contracte cu 2.800 deunităţi.

"Am redus şi numărul furnizorilor. Având în vedere condiţiile definanţare şi de plată pe care ni le oferă statul am fost nevoiţi săreducem numărul lor şi am renunţat la cei mai mici. Nefiind firmemari, nu pot să îmi ofere termene de plată la nivelul cerinţelordin piaţă. Lucrăm cu 170 de furnizori în prezent", a spus OvidiuBuluc.

Potrivit reprezentantului Farmexim, în perioada de crizăeconomică firmele din România au învătat să fie mai econome şi săcrească productivitatea.

"Chiar dacă societăţile vor înregistra în viitor creşteri alecifrelor de afaceri nu va fi rezolvată problema şomajului, pentrucă criza a învăţat antreprenorii să îşi mărească productivitatea.Noi am redus în 2008 personalul de la 580 la 530, am oprit oriceangajare şi am stat cu acest număr până anul acesta şi nici în 2011nu am bugetat niciun post", a explicat oficialul Farmexim.

Farmexim face parte din grupul cu acelaşi nume, cu capitalromânesc, înfiinţat în anul 1990, alături de lanţul de farmaciiHelp Net şi Green Net, companie importatoare de produse premium deproduse naturale, dermato-cosmetice şi suplimente alimentare.

Compania este controlată de Ovidiu Buluc, care deţine 68% dinacţiuni, iar restul titlurilor sunt împărţite între 30 acţionaripersoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO