Mediafax.biz Exclusiv

Şansele atingerii ţintei de inflaţie de 3% în 2011 rămân nule, spune economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank

Autor: Claudia Medrega

12.07.2011, 12:47 188

Preţurile produselor alimentare au scăzut în iunie cu 1,3%, întimp ce rata anuală a inflaţiei a coborât la 7,93%.

"Înciuda cererii interne slabe, dezinflaţia este încetinită mai alesde rigidităţi structurale şi de anticipaţii pesimiste aleconsumatorilor cu privire la inflaţia viitoare. Impactul creşteriiTVA în iulie 2010 va dispărea din calculul inflaţiei începând culuna viitoare, ceea ce înseamnă că ratele anuale ale inflaţiei vorcoborî spre 5,5% în cazul IPC şi spre 3,5% în cazul core3", a spusBucşa. Cu toate acestea, economistul consideră că şansele atingeriiţintei de inflaţie de 3% în 2011 rămân nule, mai ales că reducereapreţurilor alimentare ar putea fi compensată spre sfârşitul anuluide majorarea tarifelor energiei termice prin eliminareasubvenţiei.

Potrivitlui Bucşa, impactul eliminării subvenţiei este estimat de misiuneaFMI la 0,5 - 0,6 puncte procentuale.

În acestcontext, el consideră că reducerea ratei dobânzii de politicămonetară până la finele anului este puţin probabilă.

DateleINS arată că rata anuală a inflaţiei care exclude preţurilevolatile alimentare, pe cele administrate, ale combustibililor,tutunului şi băuturilor alcoolice (core 3) a rămas neschimbată faţăde luna mai (4,8%), în afara intervalului din jurul ţintei deinflaţie de 3%.

BNR arevizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară aintervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şiprognoza pentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentruambii ani, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus unpunct procentual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO