Mediafax.biz Exclusiv

Timpuri Noi se demolează, vine IKEA

Autor: Cristi Moga

24.11.2010, 17:52 40

Din fosta uzină producătoare de motoareTimpuri Noi din Bucureşti au rămas doar clădirea administrativă şidouă hale mai mici din spate, după ce proprietarii com paniei audemolat, prin firma de construcţii Apolodor, vechile hale deproducţie, pentru a pregăti "de predare" lotul de 5,1 hectare cătreo fir mă din grupul suedez IKEA, care va construi clă diri debirouri şi apartamente.

ProprietariiTimpuri NoiSIF Muntenia, Gheorghe Ionescu, Adrian Breazu şi alţiinvestitori - au acceptat în luna iulie să vândă terenul fabri ciidin Bucureşti pentru aproape 35 mil. euro către Inter prime Pro perties, o subsi diară a com paniei Inter IKEA Centre Group, controlată de miliar da rul sue dez Ingvar Kamprad, fon da torulafacerii cu mobilier IKEA.
"Mai avem deîndeplinit anumite condiţii; până în iarnă trebuie să demolămclădirile, să obţinem avizele de mediu, să facem nişte remăsurătoricadastrale", spuneau repre zentan ţii Timpuri Noi la momentulsemnării contractului.
Demolarea şievacuarea terenului vor mai dura "o lună, do uă", spun acumreprezentanţii Timpuri Noi, care au înfi inţat un punct de lucru înJilava, unde va fi relocată activitatea.
Timpuri Noi a fost una dintre fabricile detradiţie ale Bu cureştiului, fondată în urmă cu aproape 150 de anişi în care în momentele de vârf de producţie au lucrat 2.700 deoameni. Majoritatea platformelor industriale din interioruloraşului au fost cumpărate în ultimii cinci ani de cătredezvoltatorii imobiliari, dar pe o mică parte dintre acestea aufost realizate proiectele plănuite.

Aproape 80% dinconstruc ţiile de pe platforma industrială Timpuri Noi dinBucureşti au fost demolate la doar patru luni de la semnareatranzacţiei prin care o firmă controlată de grupul suedez IKEA şi-aasumat achiziţia terenului de 5,1 hectare de sub fabrică, învederea dezvoltării unui proiect imobiliar format din locuinţe şispaţii de birouri.

Pe deasupra unui gardverde înalt de aproape doi metri pot fi observaţi munţii de molozrezultaţi în urma procesului de demolare, derulat de firmaApolodor, controlată de omul de afaceri RaduOuatu.

Au mai rămas în picioare doar clădireaadministrativă de la intrarea în fosta uzină precum şi două halemai mici situate imediat în spate, dar şi la etajele imobilului încare se aflau birourile conducerii poate fi observat faptul căangajaţii au eliberat încăperile, în condiţiile în care şi aceastăclădire va fi demolată în curând.

"Mai durează o lună-două procesul de demolare.Molozul îl ducem în Jilava", spune Adrian Breazu, di rectorul şiunul din tre acţionarii firmei Timpuri Noi SA, care a decisvânzarea terenului pentru aproape 35 de milioane de euro firmeiInterprime Properties, controlată de grupul IKEA, prin intermediulsubsidiarei Inter IKEA Centre Group, responsabilă de dezvoltareaproiectelor imobiliare.

Tot în Jilava, pe Şoseaua Giurgiului, a fostrelocată şi activitatea uzinei, în luna septembrie fiindînregistrat un punct de lucru al Timpuri Noi în localitatea aflatăla sud de Bucureşti.

Pe terenul de 5,1 hectare din Bucureşti,situat la circa un kilometru de piaţa Unirii, în centrul Capitalei,suedezii nu vor construi un magazin de mobilier, potrivitdeclaraţiilor anterioare ale reprezentanţilor firmei, lotul fiindcumpărat în vederea dezvoltării unor clădiri de birouri, locuinţeşi spaţii comerciale.

Suedezii au plătit în iulie, la momentulachiziţiei, doar 10% din preţ, restul banilor urmând a fi achitaţipe măsură ce clădirile de pe platformă vor fi demolate, vor fiobţinute avizele de mediu necesare construirii unui proiectimobiliar şi vor fi realizate noi măsurătoricadastrale.

Pe lângă poziţionarea în apropierea centruluiCapitalei, un alt avantaj al terenului de la Timpuri Noi este legatde parametrii urbanistici aprobaţi printr-un Plan Urbanistic Zonaldin 2009, conform căruia pe acel teren pot fi ridicate clădiri cu oînălţime maximă de 110 metri, în timp ce coeficientul de utilizarea terenului (CUT) este de 4, astfel că pe acest teren pot firidicate construcţii cu o suprafaţă de 200.000 de metripătraţi.

În ultimii cinci ani numeroase platformeindustriale din Bucureşti au intrat pe mâna dezvoltatorilorimobiliari, dar puţine au fost concretizate în proiecte. Pe loculunor foste fabrici au fost ridicate în ultimii ani proiecte precumCotroceni Park, situat pe fosta platformă UMEB, birourile Sema Parcde la Semănătoarea sau ansamblul rezidenţial Rose Garden, construitpe terenul fostei fabrici Suveica din cartierul bucureşteanColentina.

Pe de altă parte, planurile investitorilorcare au cumpărat terenurile fostelor fabrici Tricodava,Electrotehnica, Frigocom, Spicul, Helitube, Laromet, Pumac sauMuntenia au fost date peste cap de criza imobiliară, astfel că sutede milioane de euro stau încă îngheţate în acesteterenuri.

"Mai durează o lună-două procesul dedemolare.Molozul îl ducemîn Jilava", spune Adrian Breazu, directorul şi unul dintreacţionarii firmei Timpuri Noi , care a decis vânzarea terenuluipentru 35 mil. euro firmei Interprime Properties, controlată degrupul IKEA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO