Mediafax.biz Exclusiv

Un constructor român care a mers în Irak: Benzina costă acolo sub 1 dolar pe litru, iar muncitorii sunt plătiţi cu 400 de dolari/lună

Un constructor român care a mers în Irak: Benzina costă acolo sub 1 dolar pe litru, iar muncitorii sunt plătiţi cu 400 de dolari/lună

Autor: Andreea Neferu

09.03.2011, 18:22 84

Declaraţia lui Cruţescu vine la scurt timpdupă ce constructorul Delta ACM, con trolat de omul de afaceriFlorea Diaconu, a câştigat un contract pentru construcţia uneiautostrăzi în regiunea Kur distan din Irak, costul unui kilometrude astfel de drum ridicându-se la circa 2,3 milioane de euro, încondiţiile în care pe plan local autostră zile din vestul ţării,recent scoase la licitaţie, costă între 6 şi 9,7 milioane de europe kilometru.

"Analizând costurile, ai avantaje în Irak.Combustibilul este la o treime faţă de România. Benzina costă 0,8 -0,9 dolari pe litru, în timp ce pentru motorină plăteşti 0,4 - 0,5dolari pe litru. De asemenea, forţa de muncă nu se impozitează. Unmuncitor calificat poate primi până la 400 - 700 de dolari, în timpce un inginer are un salariu între 1.200 şi 1.500 de dolari", spuneproprietarul Amvic.

În România, carburanţii se apropie de nivelulrecord de 6 lei/litru (2 dolari), în timp ce salariul mediu brut înconstrucţii este de 370 de euro (peste 520 dedolari).

Deşi enumeră câteva dintre motivele pentrucare merită să faci business în Irak, Cru ţescu spune că existătotuşi şi dezavantaje: "Nu e un climat nemaipomenit de sigur, nu enicio bancă străină care să-ţi dea siguranţă", spune antreprenorulromân care a deschis biroul din Irak, însă nu desfăşoară deocamdatăactivităţi în această ţară tocmai datorită climatului mai puţinstabil. Grupul Amvic a avut anul trecut o cifră de afaceri de 4,5milioane de euro, în scădere de la 6 milioane de euro în 2009 şi 12mi lioane de euro în 2008.

Pentru anul acesta, compania estimează unavans de circa 30%, în special pe fondul creşterii exporturilor."În general contractele pentru străinătate sunt mici, dar am semnatşi un precontract cu o firmă din Israel pentru 500.000 de cofraje,adică circa 6 milioane de euro, însă mai întâi vreau să fiu eusigur că se concretizează acest contract."

Compania are o fabrică de cofraje şipolistiren la Bragadiru, în care a investit 8 milioane de euro.Înainte de criză, grupul Amvic era format din nouă firme, însăulterior Cruţescu a comasat businessul în trei firme: Corina Gealan(ferestre termoizo lante), Amvic (cofraje termoizolante şipolistiren) şi Passive House (divizia de proiectare). Circa 30% dinafacerile Amvic în domeniul tâmplăriei au fost generate în 2010 deexporturi, în timp ce pe partea de cofraje exporturile au asigurat4-5% din vânzări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO