Opinii

Apartenenta la Alianat poate influenta modul cum e privita Romania din punct de vedere al investitiilor

05.04.2004, 00:00 23



Desi intrarea Romaniei in Alianta Nord Atlantica a fost anuntata cu ceva timp in urma, formalizarea acestui fapt pe 2 aprilie in acest an ramane un moment important pentru Romania.



Traiesc de ceva vreme in aceasta tara ca sa inteleg si sa ma bucur sincer de intreaga semnificatie a momentului.



Este in mod simbolic o recunoastere a apartenentei Romaniei la un spatiu de valori impartasite de tarile membre ale Aliantei Nord Atlantice. Este o garantie in plus privind securitatea, Romania intrand acum in grupul tarilor care beneficiaza de acea mult-ravnita umbrela de securitate oferita de apartenenta la NATO.



Este un semn clar de incredere aratata de membrii Aliantei in dezvoltarea unei democratii credibile in aceasta tara, in faptul ca valorile democratiei au fost intelese si sensul de mers catre imbunatatirea acestui sistem este ireversibil.



Acceptarea Romaniei ca membru cu drepturi depline al Aliantei Nord Atlantice inseamna implicit increderea ca aceasta tara a adoptat valorile economiei de piata si ca ii aplica principiile.



Este, prin urmare, un semnal cu conotatii politice care genereaza, in acelasi timp, importante reactii in mediul economic. Si, desigur, in acest moment, este nevoie de un astfel de semnal pentru Romania. Este nevoie de un semnal care sa dea impulsul necesar economiei trecute poate de stadiul tranzitiei, dar avand inca nevoie de schimbari.



Fara sa aiba o legatura directa cu spatiul de business, apartenenta la NATO poate influenta modul in care este privita Romania din punct de vedere al investitiilor.



Daca acestora li se vor adauga stabilizarea mediului legislativ, flexibilizarea procedurilor birocratice si transparenta, orice companie internationala (si romanesti), care doreste sa se extinda in regiune, va lua in considerare fara indoiala cu mult mai mult interes si incredere posibila deschidere a operatiunilor sale in Romania, sau macar tranzactii economice cu companiile din aceasta tara. Imbunatatirea mediului de afaceri este o misiune comuna pentru autoritati si pentru investitorii din Romania.



Cum atragerea de capital este una dintre principalele arii de actiune menite sa sprijine dezvoltarea economica, iata un potential beneficiu economic ce poate urma dobandirii statutului de membru al NATO de catre Romania.



In general, atunci cand se evalueaza riscurile de tara, de asemenea, apartenenta la NATO poate fi considerata un element de stabilitate in plus, iar consecintele se vor vedea in aprecierea ulterioara a acestuia. Din nou, un motiv de incurajare pentru investitori.



Primele zone in care se vor crea probabil oportunitati de afaceri sunt industria apararii, infrastructura si constructiile, nu numai in deja discutatele "forward-moving areas" (unitati mobile) militare, dar de asemenea in constructiile civile. Exista si alte zone legate de industria apararii, cum sunt IT-ul si telecomunicatiile, care vor beneficia ca rezultat al transferului intensificat de tehnologie catre Romania, care este de asteptat, mai ales in ariile unde Romania a dovedit deja calitati clare.



Pot aparea oportunitati pentru industria romaneasca aero-spatiala, care poate furniza echipamente/ produse pentru nevoi specifice. Exista deja companii romanesti care pot fabrica spitale mobile, parasute, echipamente de camuflaj si altele.



Este dificil sa enumar toate oportunitatile posibile si de aceea, consider ca o initiativa buna a fost luata de AmCham Bulgaria care a decis sa organizeze la nivel regional, impreuna cu autoritatile relevante, un forum in cadrul caruia sa se discute si sa se evidentieze viitoare oportunitati de afaceri.



Personal, eu consider ca acest tip de forumuri ar putea fi in mod special folositoare in Romania, daca ar fi organizate impreuna cu autoritatile relevante, dar, de asemenea, in coordonare cu alte asociatii locale si straine.



Cred in plus ca in continuare sunt necesare eforturi comune ale autoritatilor si reprezentantilor mediului de afaceri pentru a fructifica oportunitatile si avantajele aderarii Romaniei la NATO.



Cred de asemenea ca parteneriate public-privat in aproape orice domeniu sunt de natura sa ne ajute sa folosim mai bine beneficiile acestei integrari.



Mi-ar parea insa rau ca integrarea in NATO sa fie interpretata de catre romani ca fiind un scop in sine: odata atins, sa fie bifat si clasat.



Dinamizarea economiei, specializarea si profesionalizarea, abordarea responsabila a activitatilor economice sunt necesare pentru buna functionare a economiei tarii, spre binele romanilor, in primul rand, pentru ca economia de piata sa functioneze si standardul de viata al populatiei sa creasca.



Sunt convins ca Romania va valorifica sansele deschise de aderarea la Alianta Nord Atlantica.





* Roberto Musneci este Vice Presedinte si Director de Zona Europa de Sud si Est, GlaxoSmithKline, si Presedinte al AmCham Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO