Opinii

De ce ar trebui să se teamă ministrul finanţelor: nu că economia nu-i va creşte cu 1,5% în 2011, ci că îi va creşte cu 1,5% pe an în următorii 10 ani

Ca un dulău suspicios, mârâie preventiv. De ce ar trebui să se teamă ministrul finanţelor: nu că economia nu-i va creşte cu 1,5% în 2011, ci că îi va creşte cu 1,5% pe an în următorii 10 ani

Autor: Iulian Anghel

11.10.2011, 16:54 1044

Duminică 2 octobrie. Peste 35.000 de oameni - profesori, pompieri, angajaţi din domeniul privat - au manifestat la Manchester, în prima zi a Congresului Partidului Conservator britanic, la putere, pentru a denunţa restricţiile bugetare.

"Trebuie să pleci", a fost mesajul central transmis premierului David Cameron.

Ce se întâmplă de un an în Marea Britanie nu este de joacă: 300.000 de posturi din sectorul public, vor fi eliminate în următorii trei ani.

Vineri, 7 octombrie. 200 de oameni protestează la Timişoara faţă de politica premierului Emil Boc. Şeful Guvernului ia foc: "Dacă sindicatele ar fi condus România, ţara ar fi fost demult în colaps economic!"

Marţi, 11 octombrie. Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu susţine la Cluj că opoziţia, care ar pune la îndoială creşterea economică, face mare rău României şi o pune într-o situaţie critică.

"Unii pun la îndoială şi cei care pun la îndoială ne fac mare rău, pentru că acum cuvântul de ordine este încrederea, iar cei din opoziţie, care fac orice pentru a ajunge la putere, pun la îndoială şi ne pun într-o situaţie critică pe plan european şi mondial".

Şi eu care crezusem că Ion Iliescu s-a retras în istorie. Că demersul critic, protestul, este parte a efortului comun de a îndrepta lucrurile.

De la jumătatea lui septembrie, în SUA, mişcarea "Ocupaţi Wall Street-ul" ia amploare. Datele arată că nemulţumirile i-ar putea folosi actualului preşedinte Barack Obama (pentru a-şi trece legile privind impozitarea celor mai bogaţi americani) şi de aici blândeţea sa: "Cred că este expresia nemulţumirii faţă de situaţia economică".

O mai mare banalitate nici că se putea. Dar o banalitate rezonabilă.

Există (sau trebuie existe) o anumită inteligenţă care nu te lasă să întreci limitele, "liniile roşii". Pe care nici Emil Boc nici Gheorghe Ialomiţianu nu o au. Cine i-a pus în pericol ministrului de finanţe creşterea economică? Victor Ponta sau majorarea TVA? Este pofta de vorbă a lui Crin Antonescu de vină pentru că riscul de ţară al României a sărit de 4%?

Voluptatea cu care Emil Boc anunţă revenirea crizei în Europa şi ajustarea prognozelor pentru România este bizară. Sigur că România nu se poate feri de ceea ce Jean-Claude Trichet numeşte "criza sistemică". Dar premierul nici nu poate răsufla uşurat că în lume se petrec mult mai multe ticăloşii decât i-a fost dat ochilor lui să vadă.

Nu poţi, dacă eşti rezonabil, să aştepţi FMI să-ţi facă proiect de buget pentru 2012. Nu te poţi mângâia cu gândul că, oricum, totul se duce dracului şi că vei fi înghiţit de torent.

Ministrul finanţelor nu poate fi sabotat de opoziţie care, realmente, nu are nicio influenţă asupra economiei. Influenţă au deciziile pe care ministerul său le ia. În plus, contrar a ceea ce susţine Ialomiţianu, eu nu l-am auzit pe vreun lider al partidelor din afara arcului guvernamental să conteste furios creşterea economică de 1,5% în 2011. Pe ministrul Ialomiţianu nu ar trebui să-l preocupe neapărat ce spune opoziţia, ci perspectiva gravă ca economia să crească într-adevăr cu 1,5%, dar nu doar anul acesta - care este oricum un an pierdut - ci mulţi ani de aici înainte. Ar trebui să-l preocupe ca anul pierdut să nu se transforme într-un deceniu pierdut.

Dar Ialomiţianu nu pare să aibă simţul perspectivei. Ca un dulău suspicios, mârâie preventiv. Dacă se va întâmpla ceva va lătra de-a binelea: 'V-am zis eu!"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO