Politică

Conflictul dintre Băsescu şi Ponta intră în prelungiri. PSD îşi savurează cea mai mare victorie de la înfiinţare, iar în PDL se aruncă cu demisii din toate părţile

Conflictul dintre Băsescu şi Ponta intră în prelungiri. PSD îşi savurează cea mai mare victorie de la înfiinţare, iar în PDL se aruncă cu demisii din toate părţile

Într-o şedinţă extrem de tensionată, partidul condus de Emil Boc, PDL a analizat eşecul de la alegeri. S-au înregistrat mai multe demisii şi nu este exclusă schimbarea garniturii de conducere şi instalarea unei conduceri interimare

Autor: Iulian Anghel

15.06.2012, 00:06 1167

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta nu s-au înţeles nici ieri asupra reprezentării României la Bruxelles, la forurile eu­ropene. Dincolo de argumentele protagoniştilor, este vorba despre un banal joc politic întreţinut de un păcat vechi în care neatribuirea clară a responsabilităţilor lasă loc interpretărilor: toţi sunt responsabili de tot şi de nimic în aceeaşi vreme. Iar arbitrariul este cel care guvernează.

Şi preşedintele şi premierul au primit "ordinea de zi" a summit-ului UE de la finalul lunii. Trebuie doar stabilit cine merge acolo şi cu ce mandat. Miza este politică, drept urmare trebuie privită în contextul politic al ultimelor zile. Stânga a câştigat fără drept de apel alegerile locale. Înţelegerea politică dintre PSD şi PNL prevede o guvernare de opt ani. Nu mai este loc aici de "un al treilea", respectiv preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele a ajuns, prin forţa împrejurărilor, liderul noii opoziţii. Nu avem de-a face, pe de-a-ntregul, cu o confruntare între instituţii - Preşedinţia şi Guvernul sunt plasate de Constituţie, ambele, în sfera puterii executive şi de aici dificultatea de a discerne cui revine o sarcină sau alta, de vreme ce textul legii fundamentale lasă loc de interpretare. Dar avem de-a face cu un caz tipic de confruntare putere-opoziţie.

În acest context trebuie văzută şi decizia Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor care miercuri a stabilit că judecătorii de la Curtea Constituţională nu mai pot judeca hotărâri ale Parlamentului, prin urmare nici o eventuală hotărâre de suspendare din funcţie a şefului statului. Decizia Curţii din 2007, anume că preşedintele nu a în­călcat Constituţia, nu a blocat sus­pendarea lui Traiană Băsescu de către Parla­ment - avizul era consultativ, oricum. Dar, printr-o modificare ulterioară, Curtea ar fi putut invalida decizii ale Parlamentul pe care le-ar fi socotit neconsti­tuţionale - precum aceea de a-l suspenda pe preşedinte.

Prevederea a fost modificată miercuri de Comisia juridică, iar Curtea îşi pierde acest rol. Preşedintele poate fi suspendat de Parlament dacă încalcă Constituţia. Curtea Constituţională este instituţia chemată să judece când şi unde s-a încălcat Constituţia.

Dar, de acum înainte, dacă preve­derea adoptată de Comisia juridică va trece de plen şi va deveni lege, nu Curtea Constituţională va judeca dacă şeful statului a încălcat legea fundamentală, ci Parlamentul, care este o instituţie politică.

Dacă preşedintele merge la Con­siliul European de la finalul lunii, el ar putea fi acuzat, la extremă, că a încălcat Constituţia. Cine va judeca acest lucru? Parlamentul care, marţi, s-a pronunţat deja: premierul şi nu preşedintele reprezintă România la Bruxelles.

Deocamdată focul este ţinut sub control. Premierul admite că există o neînţelegere majoră între el şi şeful statului, dar nu trânteşte uşa: "Nu am stabilit nimic (ieri, în privinţa repre­zentării României la Bruxelles - n.n.) decât că ne vom mai vedea să continuăm dialogul!".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO