Politică externă

Barroso este linistit in privinta motiunii de cenzura

27.05.2005, 20:08 8

Parlamentul si Comisia Europeana nu au dubii in privinta integritatii presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, confruntat cu o motiune de cenzura.

77 de parlamentari din grupul euroscepticilor, condusi de britanicul Nigel Farage, l-au acuzat pe seful Comisiei Europene de conflict de interese, pentru ca acesta si-a petrecut vacanta de vara impreuna cu familia pe iahtul armatorului grec Spiro Latsis.

In timpul dezbaterii parlamentare, alaturi de Barroso au stat toti cei 24 de colegi din Comisia Europeana, iar majoritatea grupurilor parlamentare, de la comunisti la fortele de dreapta, l-au sprijinit in fata atacului euro-scepticilor.

Jose Manuel Barroso a declarat in fata parlamentarilor ca Spiro Latsis ii este prieten din facultate si ca in timpul croazierei nu au discutat "subiecte comerciale". Barroso a negat existenta con-flictului de interese, dar, pentru a inlatura orice suspiciune, a anun-tat ca va renunta la atributiile de supervizare a politicilor comisiei in ceea ce priveste flotele co-merciale. "Acest tip de atacuri se inscriu intr-o tendinta populista impotriva Europei", a afirmat in discursul sau fostul premier portughez.

"Linia dintre demagogie si democratie a fost depasita", a mai spus Barroso, intr-un schimb de replici acid cu Farage. Britanicul le-a cerut parlamentarilor sa ridice standardele in ceea ce priveste transparenta si sa declare daca au fost vreodata gazduiti. "Nu cred ca pe dumneavoastra

v-ar invita cineva pe vreun iaht nici macar pentru o zi", i-a raspus Barroso lui Farage.

Deputatii se vor propunta asupra motiunii de cenzura in proxi-ma reuniune de la Strasbourg, care va avea loc lunea viitoare. Barroso nu va avea emotii in timpul votului, intrucat majoritatea grupurilor parlamentare il sprijina. In cazul in care motiunea ar trece, mandatul intregii Comisii Europene ar fi revocat.

Prestatia portughezului in fruntea Comisiei Europene este contestata de catre unii dintre comisari, de la preluarea mandatului in noiembrie.

Lui Barroso i se reproseaza faptul ca nu si-a facut simtita prezenta in campania pentru promovarea Constitutiei Europene in Franta, dupa ce presedintele Jacques Chirac l-a rugat sa stea in afara dezbaterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO