Politică externă

Zoellick aduce liniste la BM dupa furtuna Wolfowitz

31.05.2007, 19:03 13

Casa Alba urma sa-l anunte aseara pe Robert Zoellick, fost reprezentant american pentru comert (USTR) si fost subsecretar de stat, pentru postul de presedinte al Bancii Mondiale, potrivit unor surse apropiate presedintelui american.
Robert Zoellick ii va succeda, astfel, lui Paul Wolfowitz, care a fost obligat sa-si anunte demisia la 17 mai, dupa sase saptamani de criza intr-un scandal in care a fost acuzat de favoritism, prin faptul ca a cerut avansarea in functie a unei angajate a Bancii Mondiale, cu care avea o relatie personala.
Zoellick (53 de ani), care activeaza la ora actuala in sectorul privat (lucreaza pentru banca comerciala Goldman Sachs din iunie 2006), este un adept al liberului-schimb si si-a construit o cariera in diplomatia la nivel inalt si comertul international. "Experienta lui Bob Zoellick si lunga sa cariera in domeniul comertului international, al finantelor si diplomatiei il fac sa fie cel mai pregatit sa infrunte aceasta provocare", spun oficiali ai administratiei americane, citati de AFP. "El se bucura de increderea si respectul a numerosi lideri mondiali si este convins de misiunea de combatere a saraciei pe care si-o asuma Banca Mondiala", adauga acestia.
Potrivit unei reguli nescrise, liderul de la Casa Alba este cel care il alege pe presedintele Bancii Mondiale. Bush a declarat, saptamana trecuta, ca doreste ca aceasta institutie sa fie condusa de un american. SUA sunt principalul donator al Bancii Mondiala, cu peste 17 procente din totalul fondurilor. Banca a fost infiintata la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si impreuna cu Fondul Monetar International avea sarcina sa ajute la reconstructia demo-cratiilor devastate in urma razboiului. Statele europene il desemneaza, in schimb, pe directorul Fondului Monetar International, o alta institutie creata pe baza acordurilor de la Bretton Woods din 1944. Aceasta practica nu este sustinuta in unanimitate si mai multe organizatii neguvernamentale au cerut ca respectiva cursa sa fie deschisa si cetatenilor din alte tari decat SUA, fiind bazata exclusiv pe criterii de competenta.
Presa internationala dedica spatii largi numirii lui Zoellick, acesta fiind portretizat in articole elogios in Der Spiegel, care subliniaza apropierea sa fata de Germania si-l numeste "idealistul tacut al lui Bush". Multi dintre germani si-l amintesc pe Zoellick ca pe un artizan al reunificarii Germaniei, scrie Der Spiegel.
Robert Zoellick, in varsta de 53 de ani, fost subsecretar de stat si actual membru al bancii comerciale Goldman Sachs, este un sustinator al liberului-schimb, specialist al diplomatiei si comertului international, potrivit AFP. Inalt, sportiv, cu o mustata discreta, grizonata, "Bob" Zoellick si-a construit cariera politica pe o strategie foarte simpla: apologia comertului ca noua forma de diplomatie.
El lucreaza din iunie 2006 la banca privata Goldman Sachs, unde a avut deja, in trecut, un rol de consilier international. Cu un an inainte, el a format un tandem cu secretarul de stat Condoleezza Rice, indeplinind in special misiuni delicate, cum ar fi pentru a incerca sa obtina acordul guvernului sudanez in ceea ce priveste solutionarea crizei din Darfur. El a dedicat mult timp si relatiilor cu China, pentru a transforma Beijingul intr-un "membru cu drepturi depline" in lumea afacerilor.
Zoellick fusese, anterior, cel de-al treisprezecelea reprezentant special american pentru comert (incepand din 7 februarie 2001) pe langa OMC. Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, el a afirmat ca lupta impotriva terorismului international trebuie purtata si pe terenul liberalizarii comertului mondial, o adevarata religie a sa.
Zoellick, despre care saptamanalul Business Week scria, in 2003, ca incearca sa se afirme ca "tarul american al globalizarii", a participat la infiintarea Asociatiei nord-americane de liber-schimb (ALENA), la inceputul anilor '90, si la incheierea precedentului ciclu de negocieri comerciale multilaterale, runda Uruguay, in 1994. Nascut la 25 iulie 1953 la Naperville, statul Illinois (nord), Zoellick este licentiat in drept al Universitatii Harvard. In afara functiilor sale de consilier international la Goldman Sachs, el a mai fost vicepresedinte la Fanny Mae, cea mai mare companie de finantari imobiliare din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO