Prima pagina

Bursa si-a mai revenit dupa o saptamana de scadere

Bursa si-a mai revenit dupa o saptamana de scadere
03.11.2005, 20:07 14

Bursa si-a revenit ieri puternic dupa ce scazuse continuu timp de o saptamana, pe fondul reintrarii in piata a unor ordine mari de cumparare. Dupa aproape trei luni de crestere, piata incepuse sa dea semne de oboseala, insa cumpararile in forta de ieri dau din nou sperante investitorilor.

Unora dintre ei le-a mai venit "inima la loc", dupa scaderile puternice inregistrate pe Petromidia, Petrom si SIF-uri. Acestea mai au insa de recuperat pana la maximele de acum doua saptamani. Saptamana trecuta multi au intrat in piata la cumparare pe un fond de euforie generala, dar dupa o saptamana, cand au tras linie, au vazut ca au pierderi intre 5% si 10%.

Fluctuatiile puternice intr-un interval scurt dau palpitatii investitorilor, iar multi si-au amintit de perioada din februarie-martie, cand piata a scazut dupa un inceput de an spectaculos. Investitorii au fost nevoiti sa astepte cinci luni pentru a recupera din pierderi.

Privatizarea BCR, ruperea acordului cu Fondul Monetar International, publicarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene, semnal de marcare a profitului pentru unii investitori, caderea puternica a pietelor din regiune sau noile scandaluri in care este implicat Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, au fost tot atatea motive pentru oscilatiile puternice din piata in ultima saptamana.

Ieri a fost una dintre zilele fericite pentru investitori, cu cresteri de pana la 7% pentru societatile de investitii financiare (SIF) si castiguri de pana la 5% pentru o parte din companiile cotate. Capitalizarea totala a pietei a crescut ieri cu aproape 400 de milioane de euro, atingand aproape 13,9 miliarde de euro.

Cresterile puternice de ieri au venit insa dupa o saptamana de scadere continua pe piata, timp in care multe din actiuni au pierdut in jur de 10% din valoare, iar tot mai multi investitori incepusera sa se gandeasca sa vanda pentru a evita pierderi si mai mari.

Printre cele mai mari cresteri de pe piata s-a numarat ieri cea a actiunilor SIF Moldova cu 6,7% si cele ale SIF Oltenia cu 5,3%. Actiunile Bancii Transilvania, care nu tinusera seama de corectiile de pe piata din ultimele zile, au avansat cu 1,8%, in timp ce Petrom a avansat cu 4% pana la 0,42 lei/actiune. Si actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au revenit ieri pe crestere, incheind ziua la 0,115 lei/actiune, cu 2,7% mai mult decat marti. Multi dintre brokeri incep sa spuna ca piata devine din ce in ce mai imprevizibila, iar evolutiile nu mai sunt corelate cu evenimentele de pe piata. "Nu stiu de ce a crescut azi. Poate imi spuneti voi de ce a scazut de o saptamana incoace," glumea ieri un broker.

Confirmarea unei valori de aproximativ 5 miliarde de euro pentru BCR a fost urmata de scaderi puternice pentru intreaga piata, mai ales pentru SIF-uri, dupa ce estimarile analistilor de la inceputul lunii trecute, care indicau aceeasi valoare, produsesera o crestere de aproape 20% pentru SIF-uri in trei saptamani.

La fel, raportul de monitorizare al Comisiei Europene, care denota un optimism moderat privind integrarea in UE in 2007 si care a depasit asteptarile initiale, a fost urmat tot de scaderi pe piata. Ruperea acordului cu FMI a provocat o noua scadere a pietei, dar intr-o zi in care multi dintre managerii fondurilor straine erau in vacanta. Ziua de ieri, in care strainii care tranzactioneaza pe piata s-au intors la lucru, a adus o inversare a tendintei de pe piata.

Bursa a mai inregistrat o evolutie extrem de fluctuanta in prima parte a acestui an, din cauza investitorilor care incercau sa speculeze la maximum tendinta de crestere de pe piata de atunci. Lucrurile s-au linistit odata cu venirea verii, iar acum fluctuatiile mari au revenit pe piata.

"Nu este vorba de o inversare a trendului de pe piata. Cred ca este posibil sa fi fost vorba de o incercare de destabilizare a pietei. Pe termen mediu sunt inca destul de multe actiuni bune de luat, iar printre acestea se numara si SIF-urile," spunea ieri directorul de tranzactionare al uneia dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe piata.

O parte dintre analistii de pe piata spun ca fluctuatiile mai mari sunt sinonime cu un nivel mai ridicat de risc, situatie in care cel mai recomandabil pentru investitori este sa stea si sa astepte.

"Eu nici nu am cumparat, nici nu am vandut in ultimele zile. Stam si ne uitam si asteptam si noi sa se mai linisteasca", spunea managerul unui fond local de investitii cu plasamente importante pe Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO