Prima pagina

Candidatura lui Stolojan i-a iritat pe Iliescu si Melescanu

08.08.2000, 00:00 15



Fostul premier Theodor Stolojan si-a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa a PNL, candidatura la presedintie sub sigla sagetii, printr-o "declaratie de asumare a raspunderii politice" care a starnit reactii dure din partea contracandidatilor sai. El a spus ca intrarea in PNL este, in acest moment, doar o "formalitate".

El a declarat ca a decis sa intre in politica alaturi de liberali pentru ca formatiunea condusa de Mircea Ionescu-Quintus "se dovedeste a fi un motor de reconstructie a Romaniei", in conditiile in care majoritatea partidelor sunt "discreditate".

Stolojan a precizat ca "doreste din suflet o victorie pentru Romania", considerand ca, "o reconstructie politica trebuie inceputa cu presedintia". Fostul premier si-a prezentat cateva elemente ale programului sau. (Vezi pagina 3)

Daca va castiga alegerile, el spune ca-l va sustine pentru postul de premier pe Mugur Isarescu. Stolojan a precizat ca, in cadrul intalnirii de saptamana trecuta, i-a propus acestuia sa candideze la presedintie pe motiv ca ar avea "abilitati mai mari pentru aceasta functie", fara a preciza, insa, raspunsul dat de actualul sef al Executivului.

Noul intrat in cursa pentru Cotroceni spune ca el si partidul care il sustine doresc formarea unei coalitii mai mari care sa-i sustina candidatura, cu conditia sa impartaseasca valori comune. Astfel, el spera ca PNL si ApR sa poata fuziona dupa alegeri, solutie care reprezinta, in opinia sa, "drumul corect" pentru Romania. Vezi pagina 3.

Prim-vicepresedintele PNL, Valeriu Stoica, a spus ca a avut primele discutii cu Stolojan pe tema intrarii acestuia in politica la inceputul lui 1999, la scurt timp dupa revenirea in tara a fostului premier. Atunci, a explicat Stoica, Stolojan si-a exprimat "optiunea liberala", iar in timpul remanierii din primavara anului trecut l-a sustinut pentru postul de vicepremier cu problemele reformei.

Anuntul lui Stolojan este privit diferit de principalele partide care se vor confrunta in cursa electorala. Liderul PDSR, Ion Iliescu, considera ca partidele de la putere nu au personalitati capabile pentru a candida la functia suprema in stat. "Apelarea la un outsider este expresia cea mai clara a handicapului, a impotentei acestor partide de a fi creat personalitati capabile sa-si asume asemenea raspundere", a afirmat Iliescu. Mai mult, el crede ca si PNL trebuie sa-si asume raspunderea pentru situatia economica a tarii. La randul sau, Theodor Melescanu, spune ca intrarea lui Stolojan in cursa pentru prezidentiale i se pare "total nepotrivita", deoarece "Cotrocenii nu au nevoie de un contabil, ci de o persoana care sa aiba experienta politica, experienta in negocieri si sa poata reprezenta, asa cum ii intra in competente, poporul roman". Prim-vicepresedintele PN?CD, Ioan Muresan, a declarat, ieri, ca pana la anuntul oficial al lui Isarescu, acesta ramane propunerea de presedinte din partea noii formatiuni - "CDR-2000". Alaturi de liderul UFD, Varujan Vosganian, el a spus ca liberalii au pornit "un razboi psihologic" impotriva lui Isarescu, pentru a-l determina sa renunte la candidatura.

Stolojan a precizat ca, odata cu decizia de a candida la Presedintie, a renuntat la calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie al Tofan Corporate Finance si din conducerea tuturor societatilor comerciale al caror membru era.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO