Prima pagina

Ispita verii: castigurile la bursa

14.08.2001, 00:00 15



Poate pentru prima data dupa 1997, cel mai bun an al Bursei de Valori Bucuresti, brokerii simt ca incepe sa revina si vremea lor.

De cateva luni bune, cele mai bune actiuni ale Bursei cresc aproape in continuu, aducand investitorilor castiguri foarte mari, care depasesc cu mult dobanzile bancare, cresterea cursului leu -dolar sau randamentul titlurilor de stat.

"O sa se vorbeasca din ce in ce mai mult despre Bursa", spune Adrian Caramiha, trader la societatea de brokeraj Creditinstalt Investmentbank Securities Romania.

Daca in 1997, toate actiunile cresteau in nestire, acum investitorii au devenit mult mai selectivi. Practic, aproape toti banii s-au indreptat spre actiunile de top, care au in spate rezultate financiare bune si o situatie economica solida.

Principalul indice bursier, BET, este aproaape de a atinge nivelul de 800 de puncte, inregistrat ultima data de 4 mai 1998.

Daca clipa de glorie a Alro a trecut, acum atentia se indreapta spre Banca Transilvania , Banca Romana pentru Dezvoltare, cele cinci Societati de Investitii Financiare, Antibiotice, Terapia sau Compa.

Actiunile SIF cresc de cateva saptamani continuu, pretul in comparatie cu inceputul anului fiind triplu. Bancile au crescut in ultimile doua luni cu 60% iar trendul nu sa semne de oprire.

Daca cineva ar fi renuntat sa a-si depune banii la una din banci pentru dobanda si ar fi cumparat, inschimb, actiunile lor ar fi castigat in doua luni cat pentru doi ani.

"Este un semnal bun si piata incepe sa devina ce a fost in 1997. Atunci pe piata intrasera fonduri de investitii straine care cumparau si pe Bursa si pe Rasdaq. Toata piata crestea.

Nu exista limita de 15% si ce cumparai astazi vindeai maine sau chiar in aceeasi zi, obtinand un profit de 25-50%. Nu stiu daca acum au intrat fonduri de investitii straine", a declarat Mihai Grigore, trader la Eco Invest BRD.



Asanare, reorientare sau bani noi?

Inainte de a gasi o explicatie mai financiara, operatorii pietei de capital pun aceasta crestere pe seama masurilor de asanare luate de conducerea Bursei. De asemenea, brokerii iau in si faptul ca banii care se investeau pana acum pe Alro au trebuit sa se orienteze spre alte actiuni. Cum nu erau prea multe, acest lucru s-a vazut imediat.

"Cred ca perioada buna prin care trece Bursa se datoreaza si masurile de asanare luate in ultimul timp, in urma carora calitatea societatilor ramase la tranzactionare a crescut.

Daca moneda nationala isi va gasi echilibrul iar indicatorii macroeconomici vor continua sa se imbunatateasca, estimez ca Bursa poate redeveni ce a fost", a declarat pentru Ziarul Financiar Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori.

O cauza a cresterii sunt si performantele financiare bune obtinute de societati unde privatizarea incepe, treptat, sa isi faca efectul. Dupa pierderi sau profituri slabe obtinute in ultimii ani, aceste companii incep sa raporteze rezultate solide.

"Bancile ofera in prezent dobanzi de 30% anual iar titlurile de stat de 35%. In aceste conditii, cum sa nu fie interesante actiuni care pot sa isi aduca astfel de castiguri intr-o singura saptamana", este de parere Adrian Caramiha, de la CAIB Securities.

El crede ca, dintr-un anumit puncte de vedere nu se poate vorbi de o revenire euforiei din 1997.

"Nu se poate compara ce este acum cu ceea ce a fost in 1997. Atunci, piata era sustinuta de investitorii straini iar in prezent, majoritatea banilor sunt romanesti. O sa reintre si strainii, dar numai in masura in care lichiditatea va creste mult peste 300.000 $ zilnic", spune Caramiha.

Dupa ce brokerii s-au "fript" cu entuziasmul din 1998 si 1999, cand credeau ca piata isi va reveni, acum ei sunt mai reticenti. Asteapta ca acest trend de crestere pentru principalele actiuni sa continue pentru a decreta revirimentul Bursei.

"Nu cred ca este vorba despre o crestere a Bursei ci numai a catorva actiuni, in special SIF", spune Nicolae Ghergus, director de operatiuni la Active International.

"Pretul la SIF este sus iar in momentul in care cuponarii vor afla si vor decide sa vanda actiunile se vor desumfla. Celelate actiuni sunt sus din doua cauze: fie datorita unor informatii confidentiale, si atunci cresterea va mai continua un timp, fie din cauze psihologice, si atunci vor reveni de unde au plecat".

Stere Farmache vrea mai si el mai multe dovezi de continuarea a cresterii din partea actiunilor, asociate cu revenirea generala a economiei romanesti si a nivelului investitiilor straine.

"Nu cred ca putem decreta ca Bursa si-a revenit. Este cert faptul ca o serie de actiuni au inregistrat cresteri substantiale dar vor trebui sa continue evolutia pe o perioada mai lunga si sa fie insotite si de altele", este de parere Farmache.

"Bursa de Valori trebuie sa fie caracterizata de un echilibru intre investitii straine si cele romanesti. Odata acest echilibru atins, strainii se vor uita cu mai mare incredere in directia pietei de capital romanesti", conchide seful Bursei.

Pana una - alta, sunt brokeri care cred ca Bursa va continua evolutia buna.

"Exista sanse ca aceasta crestere sa continue, mai ales ca sunt, inca, multe actiuni ieftine"- Florin Aldea



Indicele BET - Bucharest Exchange Trading are ca data de referinta 19 septembrie 1997, data de start fiind 22 septembrie 1997. Indicele a pornit de la valoarea de 1.000 de puncte si a fost creat pentru a reflecta tendinta de ansamblu a preturilor celor mai lichide 10 actiuni tranzactionate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti.

In 1998 pe fondul crizei de pe piata romaneasca de capital indicele BET a scazut continuu atingand minimul istoric pe 24 septembrie 1998 la 281,24 puncte (cu 71,88% mai putin fata de data de pornire).

Primele 10 actiuni care au facut parte din indice au fost Arctic, Antibiotice, Azomures, Compa , Dacia, Otelinox, Oltchim, Policolor, aantierul Naval Constanta si Terapia. de atunci s-au produs modificari in structura indicelui, intrand BRD, Alro, Arctic si Rafinaria Astra Romana in locul societatilor Dacia, Compa, Otelinox, Policolor si aantierul Naval Constanta care fie au fost retrogradate, fie au fost delistate de la Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO