Prima pagina

Pariuri de 5 mil. euro pe Cupa Mondiala

07.07.2006, 19:41 26

Valoarea totala a pariurilor sportive facute in Romania pe meciurile Cupei Mondiale de Fotbal din Germania ar putea ajunge la aproape 5 mil. euro, potrivit estimarilor Asociatiei Caselor de Pariuri din Romania.
"Estimam ca pana la sfarsitul campionatului se vor inregistra 2,5 milioane de bilete de pariuri sportive, jucate atat la casele private, cat si la Loteria Romana", a declarat Daniel Smeada, presedintele executiv al Asociatiei.
Pariurile sportive au crescut cu 20% comparativ cu media anuala de vanzari, insa cresterea putea fi mult mai mare in cazul in care echipa Romaniei s-ar fi numarat printre participanti.
Pe perioada in care Cupa Mondiala s-a suprapus cu Turneul de la Wimbledon (26 iunie-9 iulie), cresterea a ajuns chiar la 30%.
"Daca echipa nationala a Romaniei ar fi participat la campionat, atunci incasarile puteau avea o crestere si de 50%", a adaugat Daniel Smeada.
Miza medie pe bilet a crescut si ea cu 50%, pana la 2 euro, astfel incat incasarile caselor de pariuri de pe urma Cupei Mondiale de Fotbal ar putea ajunge la 5 mil. euro.
Castigurile totale incasate de pariori se vor ridica pana la sfarsitul evenimentului la 4,4 mil. euro, fiind astfel inferioare volumului total al pariurilor facute.
"Castigurile caselor de pariuri nu sunt foarte mari, adevarata miza este fidelizarea clientilor. In perioada Cupei Mondiale de Fotbal, numarul pariorilor se dubleaza, datorita atragerii jucatorilor de eveniment. Daca minimum 10% din acesti jucatori vor continua sa parieze si dupa terminarea campionatului, obiectivul casei de pariuri de fidelizare a clientilor este atins", a mai mentionat Daniel Smeada.
Clientii caselor de pariuri sportive se impart in doua categorii: clienti permanenti, care pariaza de cel putin 2-3 ori pe saptamana si clienti de eveniment, care joaca doar in perioadele cu importante evenimente sportive.
Evenimentele sportive majore, precum cupele mondiale, europene, Formula 1 sau meciurile nationalei de fotbal aduc de fiecare data varfuri de vanzari pentru casele de pariuri si un numar important de pariori de eveniment.
Un alt beneficiu adus de Cupa Mondiala este cresterea importanta a pariurilor live (in timpul meciului), care au si mize mai mari, de minimum 5 lei, fata de 2 lei in cazul pariurilor normale. Cele mai castigate in aceasta situatie sunt casele de pariuri de tip cluburi, care au ecrane tv pentru vizionarea in direct a meciurilor.
Casele private de pariuri sportive au inregistrat in perioada Cupei Mondiale nu doar varfuri de vanzari, ci si varfuri de castiguri acordate, de aproape 30.000 euro (100.000 lei), mult peste media anuala a marilor castiguri, de aproximativ 11.000 euro (40.000 lei).
"Castigurile au avut un varf in perioada grupelor, cand meciurile sunt foarte previzibile, si vor mai avea in faza finala, cand se inchid pariurile antepost (golgheter, campioana, cel mai bun jucator, arbitru )", a mentionat Smeada. Varfuri de castig mai apar si pe perioada meciurilor din preliminariile Ligii Campionilor si ale UEFA.
Cupa Mondiala din 2006 este primul turneu final de fotbal aflat in oferta Pariloto, divizia de pariuri sportive a Loteriei Romane, de la lansarea sa in luna septembrie 2004. Pariloto a inregistrat la randul sau cresteri in ultima perioada, insa reprezentantii companiei nu au facut nicio estimare valorica a acestora. Pariloto mizeaza pe segmentul inferior de pret, miza minima acceptata pe un bilet fiind de 1 leu.
Cele mai mari castiguri pe un bilet Pariloto, de la lansarea jocului, s-au situat in jurul valorii de 22.000 euro (80.000 lei) , iar cele mai frecvente castiguri mari sunt de 2.800 - 5.600 euro pe bilet (10.000-20.000 lei), potrivit datelor furnizate de reprezentantii Loteriei Romane.
La casele de pariuri din Romania se mai poate paria, in afara de evenimente sportive, pe concursuri internationale precum Eurovision, Miss World, curse de Formula 1 sau curse de cai. De asemenea, unele case de pariuri propun pariuri pe numerele extrase la loteriile internationale.
Pariurile sportive au luat amploare in Romania in ultimii sase ani odata cu venirea operatorilor internationali Astra Sport Bets, Stanleybet si Wettpunckt. Dintre acestea, cea mai mare cota de piata apartine lui Astra Sport Bets, care face parte din Astra Betting, grup international de pariuri.
Piata de pariuri sportive din Romania, in care activeaza aproximativ 30 de operatori privati si Loteria Romana prin divizia sa Pariloto, are un mare potential de dezvoltare, in prezent mai putin de jumatate din potentialul sau fiind exploatat, conform aprecierilor lui Daniel Smeada.
Casele private de pariuri sportive au vandut anul trecut 60 de milioane de bilete, de doua ori mai multe decat in anul anterior. Valoarea totala a biletelor vandute anul trecut a fost estimata de Asociatia Caselor de Pariuri din Romania la aproximativ 50 mil. euro.

Statistici
cel mai mare castig incasat: 100.000 lei (aprox. 30.000 euro), pentru meciuri din optimi
semifinalele au adus si ele castiguri de peste 30.000 lei (8.000 de euro) pe bilet
cel mai pariat meci din Campionat: Olanda-Portugalia
echipele care au adus cele mai multe pierderi: Brazilia si Argentina
valoarea medie a biletelor la casele private de pariuri sportive: 2-3 euro
valoarea medie a biletelor la Pariloto: 0,5-1 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO