Prima pagina

PDSR a trecut hopul motiunii cu ajutorul UDMR si cel indirect al PRM

24.05.2001, 00:00 26



PDSR si UDMR au facut facut front comun impotriva motiunii pe teme economice sustinuta de liberali si democrati, PRM adoptand o pozitie neutra la vot. In aceste conditii, motiunea simpla pe teme economice, dezbatuta in absenta premierului Adrian Nastase, a fost respinsa ieri de Camera Deputatilor cu 157 voturi a€oimpotriva", 52 "pentru" si 56 de abtineri.

Prima motiune simpla indreptata impotriva Cabinetului Nastase s-a dezbatut in lipsa sefului Executivului, absenta care a fost pusa de deputatii Opozitiei pe seama dezinteresului pe care Adrian Nastase l-a aratat fata de demersul initiat de liberali, cu sustinerea democratilor.

Dezbaterile nu au iesit din tiparele obisnuite unui asemenea demers: sustinatorii motiunii au atacat sever Guvernul, in timp ce membrii Executivului si partidele care sprijina Cabinetul Nastase, este vorba despre PDSR si UDMR, au criticat guvernarea precedenta si au demontat acuzatiile Opozitiei.

O pozitie mai nuantata a avut PRM. Liderul acestui grup parlamentar, Augustin Bolcas a afirmat ca "refuza sa dezbata o motiune a Comisiei Europene", facand referire la raportul acestei institutii citat de parlamentarii PNL si PD care prognozeaza o inflatie de 37-40%. Guvernul Nastase a prognozat pentru acest an o rata a inflatiei de 25%, insa pe primele patru luni a fost inregistrata o inflatie de 11,1%.

Un alt reprezentant al PRM, deputatul Ilie Neacsu a spus ca din cauza "stilului hartuitor al motiunii" parlamentarii acestui partid nu se pot alatura demersului PNL si PD.

De remarcat este faptul ca PRM s-a oferit inca o data sa sustina actualul Guvern, conditia fiind renuntarea la sprijinul UDMR. "PDSR poate incerca ca partener de guvernare PRM", a afirmat Ilie Neacsu, adaugand ca "UDMR este doar un sarpe abil". In ciuda acestei pozitii, PRM s-a abtinut de la vot.

Reprezentantii PNL si PD au justificat initierea motiunii, criticand dur masurile economice ale actualului Guvern in privinta inflatiei, in domeniul privatizarii si al fondurilor speciale.

Deputatul liberal Eugen Nicolaescu a afirmat ca daca Executivul ar fi renuntat la mentalitatile etatiste de a stapani inflatia ar fi avut alte rezultate, apreciind ca la sfarsitul anului inflatia va atige 38%.

Nicolaescu este de parere ca lipsa de clarificare a strategiei privind monopolul si mentinerea capitalului de stat va duce la cresterea inflatiei. In plus, deputatul liberal a mai criticat "colaborarea defectuoasa" dintre Guvern si BNR. Mentionand ca privatizarea bate pasul pe loc, deputatul PNL a aratat ca PDSR a minimalizat tot ce a venit din partea liberalilor si a facut "piruete grotesti" pentru a-si conserva imaginea.

ai democratii au criticat sever echipa Nastase. Deputatul Liviu Negoita a spus ca prin emiterea unor Ordonante si prin unele articole ale Bugetului unele sume sunt depersonalizate, ceea ce arata ca Guvernul Nastase are ca obiectiv "legalizarea deturnarii de fonduri".

In replica la acuzatiile formulate, ministrul Dezvoltarii si prognozei Leonard Cazan a atacat dur guvernarea precedenta, aratand ca liberalii au practicat o "escrocherie financiara" la Banca Agricola, acesta fiind unul dintre motivele pentru care fostul presedinte se afla la inchisoare.

"Nu putem sa trecem cu vederea ca la situatia dezastruoasa a Bancii Agricola a contribuit si relatia cu Fondul Dunarea care a folosit pentru a prelualichiditati de 16 milioane de dolari in interesul finantarii partidului", a spus Cazan.

El a mentionat ca in aceleasi practici se inscrie si "escrocheria numita FNI si FNA" in care guvernantii de dreapta au implicat CEC si Banca Agricola.

In timpul dezbaterilor a intervenit si ministrul integrarii Hildegard Puwak care l-a criticat pe deputatul PNL Dan Radu Rusanu, pe motiv ca "acesta a lasat o mare pierdere la Eximbank".

Atacul a fost continuat de deputatul PDSR Florin Georgescu, care a spus ca Eximbank avea rolul de agentie de promovare a exporturilor, dar a fost utilizata ca o banca comerciala universala, deruland operatiuni "care depaseau sfera sa de activitate". El a adaugat ca aceste operatiuni au dus la inrautatirea situatiei bancii, motiv pentru care "unii vor fi trasi la raspundere".

In replica, Dan Radu Rusanu a respins acuzatiile, aratand ca bilantul Eximbank a fost avizat de Ministerul Finantelor si de Banca Nationala.

Singurul grup parlamentar care nu s-a lansat in acuzatii politice a fost UDMR, reprezentantul acestuia Iuliu Vida respingand insa criticile formulate la adresa Guvernului.

Ministrul Finantelor Mihai Tanasescu a declarat ca discutiile Guvernului cu Banca Mondiala si cu FMI nu sunt in impas, respingand, astfel, criticile in acest sens, cuprinse in motiune. In zilele urmatoare, a spus el, va fi definitivat programul PSAL 2 si, impreuna cu reprezentantii Bancii Mondiale, va fi definitivata si aprobata noua politica structurala in domeniu.

"In maxim doua saptamani vom avea o confirmare a asistentei de tara, prin discutarea aceste politici in boardul Bancii Mondiale", a spus Tanasescu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO