Prima pagina

Prima listare in strainatate: un indice bursier

02.12.2004, 00:00 18

Un indice romanesc de actiuni va fi listat la Bursa din Viena anul viitor in cadrul unui program de colaborare intre Bursa de Valori Bucuresti si piata de capital din Austria, afirma surse apropiate Bursei. Bursa din Viena si BVB discuta in prezent un memorandum de colaborare care va fi semnat cel mai probabil la mijlocul acestei luni.
Bursa din Viena ar fi putut calcula si tranzactiona un indice bursier care sa aiba la baza actiuni romanesti si fara acordul pietei de la Bururesti, dar reprezentantii BVB au preferat, afirma sursele citate, ca tranzactionarea noului indice sa se faca in baza unui acord de colaborare.
Indicii bursieri iau in calcul evolutia mai mult actiuni de pe o piata sau mai multe piete, oferind investitorilor o imagine asupra evolutiei pietei in ansamblu. Posibilitatea de a tranzactiona un indice ofera investitorilor o modalitate simpla de a-si diversifica portofoliul, diminuand astfel riscurile la care acesta este supus.
Dupa listare, indicele va fi singura posibilitate pe care investitorii straini o vor avea sa mizeze pe companiile romanesti fara a veni cu bani in Romania. In ultimii zece ani au existat cateva societati romanesti, cum ar fi Banca Turco-Romana sau producatorul de mobila Elvila, care au avut actiunile listate pe o piata straina de capital, dar in prezent nu mai exista actiuni sau indici romanesti listati pe piete externe.
Memorandumul mai prevede si includerea pietei de capital din Romania intr-un indice calculat de bursa austriaca pentru Europa Centrala si de Est. Este vorba de CECE Index, care include in prezent cele mai reprezentative companii de pe piata de capital din Ungaria, Cehia si Polonia.
Numarul indicilor bursieri pe plan mondial este de ordinul miilor. Printre cei mai cunoscuti indici bursieri din lume se numara Dow Jones Industrial Average al Bursei din New York, FTSE-100 al pietei londoneze de actiuni sau DAX al celei din Frankfurkt.
Indicele pietei de capital din Romania care va fi listat la Viena va fi diferit de cei trei indici oficiali ai pietei, BET, BET-C si BET-FI, si ar urma sa includa cele mai reprezentative 6-7 societati listate la Bucuresti printre care se numara Petrom, BRD sau Banca Transilvania. In afara de tranzactionarea indicelui la Bursa din Viena, sub forma de contracte futures, acelasi indice ar putea fi tranzactionat si la Bursa din Bucuresti dupa ce pe piata va incepe, anul viitor, tranzactionarea produselor financiare derivate.
Piata romaneasca de capital a atras in ultimii ani un interes tot mai ridicat din partea investitorilor straini, atrasi de potentialul de crestere al economiei romanesti. In plus investitorii din Romania au devenit tot mai interesati de oportunitatile oferite de pietele internationale.
Procesul de consolidare a pietelor central si est-europene de capital, care ar putea include si Romania in urmatorii ani, a inceput sa devina tot mai evident in acest an. Bursa din Viena si a preluat in luna mai, alaturi de mai mult institutii financiare austriece un pachet de control din actiunile Bursei din Budapesta. Tranzactia a avut loc la numai doua saptamani dupa aderarea Ungariei Uniunea Europeana.
Bursa din Varsovia ar putea fi privatizata in anul viitor si operatorul bursier Euronext este considerat partenerul favorit, in vreme ce pietele din Praga si Bratislava au avut negocieri sporadice cu asociati potentiali pe parcursul ultimului an, dar care nu s-au soldat cu nici un acord.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO