Prima pagina

Primii furnizori Nokia aduc la Cluj 40 mil. euro

26.10.2007, 18:29 34

Conducerea Nokia Romania a anuntat ca primii doi furnizori oficiali ai concernului, companiile Hansaprint din Finlanda si BYD Electronic din China, vor aduce la Nokia Village din Cluj investitii de circa 40 mil. euro.
John Guerry, directorul fabricii Nokia din Romania, a spus ca numarul angajatilor ar putea sa ajunga la 5.000, dupa ce initial se estima ca vor ajunge la 3.500.
"De aici inainte vom prezenta aproape lunar cate un furnizor, pentru ca suntem in negocieri cu mai multe companii internationale. Intentionam sa aducem un echilibru intre pret si calitate si tocmai de aceea inca nu putem prezenta toti investitorii. Oricum, investitiile anuntate sunt bazate pe sumele initiale, ele pot creste sau scadea, in functie de rezultatele obtinute. Nu putem sa facem estimari privind numarul de furnizori, depinde de modul cum va evolua piata europeana si, mai ales, piata locala a muncii", a spus Guerry.
Hansaprint este cea mai mare editura din Finlanda si printr-un joint-venture cu Elanders va face o companie ce se va ocupa de partea de tiparire pentru telefoanele Nokia, respectiv cutiile in care se vor ambala unitatile. Compania estimeaza pentru Romania o cifra de afaceri de peste 20 mil. euro anual si pana la sfarsitul lui 2009 va angaja 150 de persoane.
Compania chineza BYD Electronic va investi pentru inceput 20 mil. euro si va construi o fabrica pe 6 hectare la Jucu, langa Nokia. BYD va realiza componente IT pentru telefoanele Nokia, urmand sa demareze productia in noiembrie 2008.
Nokia construieste in localitatea Jucu, langa Cluj-Napoca, o fabrica estimata la 60 mil. euro, investitia totala in parcul Nokia Village urmand sa depaseasca 200 mil. euro, impreuna cu furnizorii si partenerii grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO