Prima pagina

Statele Unite nu stiu unde se afla Bin Laden

22.11.2001, 00:00 24



Statele Unite nu stiu unde se afla Usama Bin Laden, pe care il considera responsabil pentru atentatele din 11 septembrie, a declarat ieri seful Statului Major interarme, Richard Myers.

"Este dificil sa stim exact unde se afla Bin Laden, dar vom actiona dur", a declarat Richard Myers in cursul unei conferinte de presa sustinute la sediul NATO.

Statele Unite fac in asa fel, incat sa fie "foarte dificil" pentru Bin Laden "sa planifice o noua operatiune terorista, pentru ca el este obligat sa se refugieze in mod constant". "Nu petrece o noapte in acelasi loc, din cate stim", a adaugat Richard Myers

"Se poate sa paraseasca Afganistanul. Daca este cazul, vom continua sa-l urmarim oriunde ar fi", a spus el, adaugand ca nu este vorba numai de "cautarea unui individ".

"Daca bin Laden ar aparea azi sau ar fi declarat mort sau prizonier, acest lucru nu va pune capat acestei parti a razboiului. Trebuie sa ii gasim si pe ceilalti lideri ai al-Qaida", a declarat Myers.

@ Usama Bin Laden le-a cerut apropiatilor sai sa-l ucida, in cazul in care ar putea fi capturat de trupele americane, scria ieri cotidianul saudit Al-Watan.

Bin Laden ar fi inregistrat pe o caseta video testamentul sau politic, in care indeamna la continuarea atacurilor contra obiectivelor americane din intreaga lume, sustine ziarul.

"Usama bin Laden a informat persoanele care-i sunt fidele ca este pe cale de a-si trai ultimele saptamani din viata, poate chiar ultimele zile", scrie Al-Watan, care citeaza "surse diplomatice americane si europene foarte bine informate".

"Bin Laden refuza sa fie ucis de americani sau de membri ai Aliantei Nordului. El refuza, totodata, sa fie luat prizonier, ceea ce ar reprezenta pentru el o mare infrangere", potrivit ziarului saudit.

"El a dat instructiuni precise sustinatorilor sai, care ii vor ramane alaturi pana in ultimul minut, sa-l ucida prin impuscare, daca va fi incercuit de fortele speciale americane sau de cele ale Aliantei Nordului", scrie sursa citata.

@ Talibanii nu vor negocia cu Alianta Nordului si nu vor permite ca poporul afgan sa fie divizat, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Mollahului Omar, Syed Tyyad Agha, transmite CNN.

Agha a precizat, intr-o conferinta de presa tinuta la Spin Boldak, localitate situata in Afganistan la 10 kilometri de granita cu Pakistanul, ca talibanii nu tin legatura cu Osama ben Laden si nu stiu unde se afla acesta.

Osama ben Laden este un oaspete de onoare la talibanilor, un erou al razboiului impotrvia sovieticilor, a mai spus purtatorul de cuvant al mollahului Omar.

Fortele din jurul orasului Kandahar, fief-ul talibanilor, sunt suficiente pentru a apara aceasta localitate, a precizat Agha, adaugand ca mollahul Omar nu a parasit orasul.

Retragerea talibanilor nu reprezinta semnul unei infrangeri, ci al unei retrageri disciplinate, a spus Agha, raspunzand la o intrebare despre semnificatia faptului ca talibanii au plecat din mai multe orase. Kunduz si Kandahar sunt cele doa orase care se mai afla inca sub stapanire talibana.

Trupele Aliantei Nordului au inceput sa intre in orasele din Afganistan din seara zilei de 7 noiembrie, cand opozitia antitalibana a intrat in Mazar-i-Sharif.

@ Efectivele de puscasi marini americani care se afla la dispozitia Comandamentului american pentru o eventuala interventie in Afganistan, au fost suplimentate, ajungand acum la circa 2.300 de militari, a anuntat Pentagonul.

Un purtator de cuvant al Pentagonului, locotenent-colonelul David Lapan, a confirmat pentru AFP ca vasul amfibie Bataan, venit din Mediterana, s-a alaturat, la sfarsitul saptamanii trecute, in Marea Oman, unei alte nave de acest gen, Peleliu.

Cotidianul USA Today, anunta ca pana la 1.600 de militari din trupele de comando ale corpului de puscasi marini stationati la bazele din Oceanul Indian sunt pregatite sa se alatureze comandourilor deja aflate la fata locului.

Un responsabil militar de la Washington, care a dorit pastrarea anonimatului, a apreciat ca aceasta desfasurare de noi forte este plauzibila.



Guvernatorul statului Connecticut, din nord-estul Statelor Unite, John Rowland, a confirmat ieri imbolnavirea de antrax a unei femei in varsta de 94 de ani. Bolnava a fost spitalizata vineri cu simptome asemanatoare preumoniei, dar testele preliminare pentru identificarea antraxului au avut rezultate pozitive.

Femeia isi petrece majoritatea timpului in casa, iar din cand in cand merge la un salon de frumusete. "Nu avem cum sa aflam daca acest caz are legatura cu cele din New York sau din restul tarii, nici daca a fost contaminata prin intermediul vreunei scrisori", a adaugat guvernatorul.



Razboiul impotriva terorismului a modificat radical esichierul relatiilor internationale, faurindu-se aliante pana acum improbabile, in timp ce talibanii se prabusesc, dupa o luna si jumatate de ofensiva militara in Afganistan, apreciaza mai multi experti, citati de agentiile internationale de presa.

Marea Britanie si Iranul isi vorbesc din nou, relatiile Moscova-Washington se detensioneaza, presedintele pakistanez Pervez Musharraf a devenit un aliat important al omologului sau american George W. Bush, care, pana acum cateva luni nu ii stia numele: anumiti experti vorbesc despre o noua ordine mondiala, altii se arata mult mai prudenti.

Insa toti sunt de acord in privinta unui subiect: aliantele si rivalitatile traditionale au fost profund bulversate. "Este vorba de o adevarata noua ordine mondiala, nu ca aceea din 1991", dupa incheierea razboiului din Golf, potrivit lui Anoush Ehteshami, profesor la universitatea din Durham (nord-estul Angliei).

Donald Cameron Watt, expert in relatii internationale, crede ca este vorba mai degraba de o "noua etapa" dupa caderea Zidului Berlinului in 1989, care a marcat sfarsitul razboiului rece.

Amploarea atentatelor din 11 septembrie din Statele Unite i-a "panicat" pe numerosi lideri, constienti acum ca propriile interese comerciale, financiare sau de alta natura sunt amenintate, a apreciat el.

"Acest este motivul pentru care China, Rusia si chiar Iranul nu cred doar ca trebuie sa fie cooperante, ci si pentru ca au sentimentul ca nu pot tergiversa intr-o astfel de situatie", a mai spus Cameron Watt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO