Profesii

Alte prevederi pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati

19.07.2004, 00:00 41



Autoritatile intentioneaza sa modifice legea privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, motiv pentru care Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica un proiect de act normativ. Proiectul modifica o parte din definitiile termenilor si expresiilor utilizate si propune infiintarea Agentiei Nationale pentru Egalitate de sanse intre Femei si Barbati, ca autroitatea publica abilitata cu aplicarea si controlul aplicarii legislatiei in acest domeniu, care va deveni functionala de la 1 ianuarie 2005.



Astfel, potrivit proiectului, prin discriminare directa se intelege situatia cand o persoana este tratata mai putin favorabil, pe baza criteriului de sex, intr-o situatie comparabila; iar prin discriminare indirecta - situatia in care niste prevederi, criterii sau practici, in aparenta neutre, ar putea pune persoana de un anumit sex intr-un dezavantaj specific comparat cu persoane de sex opus exceptand situatia in care aceste prevederi, criterii sau practici pot fi justificate prin factori obiectivi iar mijloacele de atingere a scopului sunt strict necesare.



Hartuirea este definita ca situatia in care o conduita nedorita referitoare la sexul unei persoane apare cu scopul sau efectul de atingere a demnitatii unei persoane prin creerea unei situatii de intimidare, degradare, adversitate, umilinta sau imprejurare de agresivitate. In acelasi timp, prin hartuire sexuala se intelege orice comportament nedorit, verbal, nonverbal sau fizic, in legatura cu sexul, despre care cel care se face vinovat stie ca afecteaza demnitatea persoanelor, daca acest comportament este refuzat si reprezinta motivatia pentru o decizie care afecteaza acele persoane, apare cu scopul sau efectul de atingere a demnitatii unei persoane, respectiv cand creeaza intimidare, degradare, adversitate, umilinta sau imprejurare de agresivitate.



Obligatiile angajatorilor



Actul normativ modifica si prevederile referitoare la obligatiile angajatorilor. Astfel, angajatorul are urmatoarele obligatii:



a) sa prevada in regulamentele de ordine interioara ale unitatilor sanctiuni disciplinare, in conditiile prevazute de lege, pentru angajatii care incalca demnitatea personala a altor angajati, intimidare, degradare, dusmanie, umilinta sau imprejurari ofensive, prin actiuni de discriminare;



b) sa asigure informarea tuturor angajatilor cu privire la interzicerea hartuirii si a hartuirii sexuale la locul de munca, inclusiv prin afisarea in locuri vizibile a prevederilor regulamentare de ordine interioara pentru prevenirea oricarui act de discriminare dupa criteriul de sex;



c) sa informeze imediat dupa sesizare autoritatile publice abilitate cu aplicarea si controlul aplicarii legislatiei privind egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati."



Autoritatea in domeniu



Actul normativ prevede infiintarea Agentiei Nationale pentru Egalitate de sanse intre Femei si Barbati (ANES), aflata in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru, finantata prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, care va avea rolul de implementare si de monitorizare a aplicarii principiului egalitatii de sanse in legislatia interna inclusiv prin asigurarea transpunerii prevederilor documentelor internationale la care Romania este parte si a acquis-ului comunitar in domeniu.



Agentia va deveni operationala incepand cu 1 ianuarie 2005 si va functiona cu un numar total de 201 de posturi, exclusiv demnitarii, respectiv 35 de posturi in aparatul central, cate 5 posturi in 8 Agentii regionale si cate 3 posturi in 42 de Unitati judetene ale Agentiei. Agentiile regionale pentru egalitate de sanse intre femei si barbati vor avea sediul in orasele resedinta de judet din: Cluj, Craiova, Timisoara, Calarasi, Bucuresti, Braila, Alba-Iulia, Piatra Neamt.



Agentia va fi condusa condusa de Consiliul de Conducere care va fi alcatuit din 15 membri, dupa cum urmeaza:



a) 7 membri, reprezentanti ai Guvernului, numiti de primul-ministru;



b) 4 membri, desemnati prin consens de asociatiile patronale reprezentative la nivel national;



c) 4 membri desemnati prin consens de organizatiile sindicale reprezentative la nivel national;



Consiliul de Conducere va fi condus de un presedinte care este si presedintele Agentiei, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru.



ANES va elabora proiecte de acte normative in domeniul sau de activitate, va elabora studii, analize si rapoarte de evaluare a starii existente privind aplicarea principiului egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati in toate domeniile de activitate si pune la dispozitie, mass-mediei si cetatenilor, rezultatele studiilor si cercetarilor de interes public. De asemenea, Agentia va primi petitii si sesizari privind incalcarea dispozitiilor normative referitoare la principiul egalitatii de sanse de la persoane fizice, persoane juridice, institutii publice, le va analiza si va adopta masurile corespunzatoare.



Alte atributii ale Agentiei se vor stabili prin Statutul Agentiei Nationale pentru Egalitate de sanse intre Femei si Barbati, care va fi aprobat ulterior prin hotarare de guvern.



Solutionarea sesizarilor si sanctiuni



Persoanele care se considera discriminate dupa criteriul de sex se pot adresa cu plangeri Agentiei sau direct instantelor judecatoresti competente, plangeri care sunt scutite de taxa de timbru.



Sindicatele si organizatiile neguvernamentale care urmaresc protectia drepturilor omului au calitatea sa reprezinte in justitie persoanele discriminate, la cererea acestora. In cazul in care persoana discriminata nu dispune de mijloacele materiale necesare, sindicatele si organizatiile neguvernamentale intreprind actiunea in mod gratuit.



Amenzile contraventionale sunt cuprinse intre 15 milioane de lei si 150 de milioane de lei. Constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se face de catre inspectorii de munca sau de personal de control autorizat.



Proiectul prevede ca inspectorii reprezentanti ai unor autoritati publice de control sau personalul de control autorizat care efectueaza actiuni de control privind respectarea prevederilor prezentei legi au obligatia de a mentiona in raportul de control si opinia reprezentantilor sindicali din unitati cu atributii pentru asigurarea respectarii egalitatii de sanse la locul de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO