Profesii

Ce le place si ce nu le place romanilor la locul de munca

06.12.2004, 00:00 211



Banii reprezinta principalul motiv pentru care romanii ar renunta la locul de munca actual. Un studiu realizat recent de compania ISRA Center Marketing Research arata faptul ca un salariu sub asteptari ar determina aproape 40% din romanii care au in prezent un loc de munca sa renunte la acesta.



Potrivit studiului, 65,2% din persoanele din mediul urban cu vastra cuprinsa intre 25 si 65 de ani au declarat ca in prezent au un loc de munca. Din acestia, 53,4% lucreaza in companii private, 39,5% intr-o institutie de stat si numai 2,6% sunt liberi profesionisti sau persoane fizice autorizate. In ceea ce priveste mediul privat, mai mult de jumatate din repondenti lucreaza in firme care au peste 50 de angajati.



Revenind la motivele care ar determina renuntarea la actualul loc de munca, pe langa salariu, lista este completata de solicitari prea mari (9,9%) sau presiuni pe termen lung (7,8%). Un procent de 10,1% din repondenti au mentionat si alte aspecte care i-ar determina sa-si caute un alt loc de munca, aspecte a caror pondere individuala nu depaseste pragul de 2% precum sanatatea sau posibilitatea plecarii in strainatate.



Segmentarea in functie de gen nu a relevat existenta unor diferente semnificative statistic intre categoriile de repondenti, dar exista mici deosebiri. Astfel, in ceea ce priveste salariul, femeile sunt putin mai materialiste decat barbatii. Astfel, 44,15din femeile chestionate au declarat ca ar renunta la locul de munca actual in favoarea altuia mai bine platit, in timp ce barbatii ar face acest lucru in proportie de 34,8%. In rest, femeile par sa faca mai bine fata decat barbatii solicitarilor prea mari in conditiile in care 10,3% din barbati ar renunta la locul de munca din aceasta cauza, fata de 9,5% din femei. De asemenea, lipsa posibilitatilor de promovare este un motiv de demisie mai important pentru barbati decat pentru femei.



Dupa ce am vazut ce nu le place romanilor la locul de munca, sa trecem la aspectele placute ale vietii de birou. Studiul realizat de ISRA Center Marketing Research a aratat ca siguranta locului de munca reprezinta aspectul pe care cei intervievati il apreciaza cel mai mult la actualul loc de munca. Alte aspecte care fac viata mai usoara la birou sunt in ordine descrescatoare posibilitatea de a avansa, un mediu de lucru placut, relatii interumane, conditiile de lucru sau pozitia in companie.



De asemenea, repondentii au spus ca sunt multumiti de relatia cu subalternii sau cu sefii, dar ca lucrurile nu stau la fel de bine la capitolul "incurajarea si recunoasterea performantelor". Cu toate acestea, 70,8% din persoanele care au in prezent un loc de munca au apreciat faptul ca la locul de munca le sunt recunoscute muncii.



Studiul a incercat sa afle si care sunt principalele beneficii avute la locul de munca, atat cele materiale, cat si cele "nemateriale". In urma raspunsurilor date de cei chestionati, pe primul loc se situeaza asigurarile de sanatate. Acestea sunt urmate de:



* O munca interesanta;



* Posibilitate de a face uneori ceva nou fata de ceea ce fac in mod obisnuit;



* Posibilitate de renegociere a salariului la un anumit interval;



* Accesul la programe de formare profesionala/training;



* Posibilitatea de a avansa;



* Un sistem de evaluare a performantei;



* Comisioane si bonusuri in plus fata de salariu.



Numai 1,1% din cei care au un loc de munca au declarat ca nu au nici un beneficiu la actualul loc de munca.



Studiul a fost realizat in luna octombrie, pe un esantion de 1.067 de persoane din mediul ruban (29 de localitati, 20 de judete), cu varsta cuprinsa in intervalul 25 - 65 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels