Profesii

Şomajul a scăzut în aprilie la 5,4%. Avem sub 500.000 de şomeri, spune ANOFM cu două săptămâni întârziere

Şomajul a scăzut în aprilie la 5,4%. Avem sub 500.000 de şomeri, spune ANOFM cu două săptămâni întârziere

Autor: Adelina Mihai

25.05.2011, 17:16 598

Rata şomajului a scăzut la finele lunii aprilie la 5,41%, acestafiind cel mai scăzut nivel din ultimele 26 de luni, având în vederecă în februarie 2009 şomajul era de 5,3%. În prezent, în Româniaexistă aproape 493.500 de şomeri, întrucât peste 46.000 de şomeriau ieşit din evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţeide Muncă (ANOFM) în perioada martie- aprilie 2011.

Astfel, rata şomajului la finele lunii aprilie a fost mai micăcu 0,51 % decat cea din luna martie şi cu 2,66% decât în aprilie2010.

Ce spunea premierul Boc laînceputul lunii

Premierul Emil Boc, care a preluat în luna aprilie şi funcţia deministru interimar al Muncii, a anunţat încă de pe 9 mai că rataşomajului a ajuns în luna aprilie la 5,41%, "fiind la nivelul luniiianuarie 2007". De regulă, ANOFM anunţă rata şomajului în juruldatei de 10 a fiecărei luni, însă în această lună comunicatul afost transmis abia astăzi, cu peste 2 săptămâni de întârziere.

ING: Scăderea ratei şomajuluinu reflectă situaţia economică reală dinRomânia

Mai bine de jumătate din şomerii înregistraţi la ANOFM (aproape300.000) nu primesc indemnizaţie de şomaj, dar aceştia vin înfiecare lună să-şi vizeze carnetele de şomaj, pentru a fi încontinuare în evidenţele instituţiei. Refuzul acestora de a seprezenta la ANOFM pentru viză înseamnă ieşirea lor din statisticileoficiale.

De ce scade rata şomajului,iar numărul salariaţilor nu creşte

În România există două rate ale şomajului: rata şomajuluiînregistrat şi rata şomajului BIM. Rata şomajului înregistrat estecalculată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă(ANOFM) ca raport dintre numărul mediu de şomeri înregistraţi (caretrec lunar pe la agenţiile de ocupare ca să-şi vizeze carnetele deşomaj) şi populaţia activă (9,76 mil. persoane). Rata şomajuluiBIM, calculată după standardele Biroului Internaţional al Muncii,reprezintă raportul dintre numărul mediu de şomeri în sens BIM(persoane cu vârsta de peste 15 ani care îndeplinesc simultancondiţii precum: nu au un loc de muncă, îşi caută de lucru de celpuţin patru săptămâni sau vor să lucreze, deşi fac parte dinpopulaţia inactivă, cum sunt studenţii sau pensionarii) şipopulaţia activă. Rata şomajului BIM este efectuată trimestrial decătre Institutul Naţional de Statistică, pe baza unei anchete încirca 30.000 de gospodării, în timp ce rata şomajului înregistrateste calculată lunar de către ANOFM, pe baza declaraţiilorpersoanelor care se înscriu la agenţiile de ocupare.

570.000 de şomeri au ieşit dinstatistici în 2010. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cuei

De altfel, faptul că analiştii spun că rata şomajuluiînregistrat nu reflectă situaţia economică reală este confirmat şide statistici oficiale: datele ANOFM arată că în primele 11 luniale anului trecut, 570.000 de şomeri au ieşit din statisticile deşomaj pentru că nu şi-au reînnoit cererile de locuri de muncă laagenţiile pentru ocupare şi nu mai apar astfel în evidenţeleoficiale, pentru că nu-şi mai vizează carnetele de şomaj.Repre­zentanţii ANOFM au spus totuşi că principalul motiv pentrucare scade rata şomajului îl reprezintă noile angajări făcute decompanii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO