Profesii

Studentii merituosi, sustinuti financiar de companii

23.02.2004, 00:00 21



Studentii cu rezultate foarte bune ar putea primi, din anul universitar viitor, pe langa bursele publice, si ajutoare materiale private, oferite de oameni de afaceri sau chiar de catre persoane fizice, a anuntat saptamana trecuta Alexandru Athanasiu, ministrul Educatiei.



Ministrul s-a intalnit cu oameni de afaceri romani si cu liderii mai multor organizatii studentesti, pentru a discuta proiectul legii burselor private.



Potrivit proiectului de lege, valoarea burselor private nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie, dar cuantumul maxim sau numarul burselor nu este prevazut in respectivul document, acestea facand obiectul unor negocieri directe, a mai spus Athanasiu.



Persoanele juridice romane care acorda burse beneficiaza de deducerea, din profitul impozabil, a sumei acordate ca bursa, in limita a doi% din diferenta dintre totalul veniturilor si totalul cheltuielilor. In cazul persoanelor fizice, Ministerul Educatiei a propus deductibilitate de cinci%, a precizat Athanasiu.



"Cred ca, dupa ce legea privind bursele private va intra in vigoare, multi oameni de afaceri romani vor fi dispusi sa-i ajute pe studentii romani, astfel ca tinerii de exceptie sa nu mai fie obligati sa plece din tara", a adaugat Athanasiu.



Potrivit proiectului, pot acorda burse private orice agenti economici privati ori cu capital de stat, fundatiile, asociatiile sau orice persoana fizica interesata, dar nu din resurse obtinute de la bugetul de stat.



Poate beneficia de bursa privata orice student care urmeaza cursurile la invatamantul de zi la o universitate de stat sau particulara acreditata si care indeplineste cumulativ mai multe conditii: este student la prima facultate, este integralist (nu are obligatii profesionale nerezolvate din anii anteriori de curs) si s-a remarcat intr-un domeniu de activitate profesionala, culturala, sociala, artistica sau sportiva.



Bursa privata poate fi acordata pe o durata de maximum trei ani, nu se impoziteaza si nu pot fi acordate catre rude sau fini pana la gradul al patrulea inclusiv. Este interzis ca, in schimbul bursei, beneficiarul sa efectueze ore de munca in folosul celui care acorda bursa.



''Oamenii de afaceri s-au aratat dispusi sa acorde burse studentilor, dar sigur ca ar dori sa obtina si ei unele avantaje, iar acestea ar consta in cresterea deductibilitatii'', a mai spus Athanasiu, precizand ca MECT va pune la dispozitia oamenilor de afaceri liste cu studentii performanti.



Omul de afaceri George Copos, prezent la intalnirea de la sediul MECT, a spus ca, dupa intrarea in vigoare a legii, va acorda zece burse, cu prioritate in turism si finante.



"Oamenii de afaceri trebuie sa fie stimulati ca sa-i ajute pe studenti prin reducerea fiscalitatii", a spus, la randul lui, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.



Aceasta este cea de-a doua masura pe care autoritatile intentionaza sa o adopte pentru sprijinirea studentilor romani. Recent, guvernul a aprobat un proiect de lege care prevde ca tinerii romani care studiaza in universitati din UE, SUA si alte tari relevante din perspectiva integrarii euro-atlantice a Romaniei vor primi o bursa din partea Guvernului, cu conditia ca, la sfarsitul studiilor, sa lucreze in institutiile publice, regiile autonome ori firmele din tara. Valoarea anuala a acestei burse s-ar putea ridica pana la 30.000 dolari, pentru un numar anual de circa 30-60 beneficiari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels