Proprietăţi

Lafarge ar putea vinde business-ul de gips. În România, divizia de gips asigură 9% din afacerile totale

Lafarge ar putea vinde business-ul de gips. În România, divizia de gips asigură 9% din afacerile totale

Autor: Andreea Neferu

21.04.2011, 13:42 202

Grupul francez Lafarge, cu activităţi pe pieţele de agregate,betoane şi gips-carton, intenţionează să vândă business-ul său dindomeniul gipsului, tranzacţie ce i-ar putea aduce cel puţin 1miliard de euro, scrie Financial Times.

Anunţul francezilor a atras deja interesul unor potenţialicumpărători, printre care fondurile de private equity KKR şiAdvent. Potrivit publicaţiei britanice, divizia europeană a generatjumătate din vânzările de gips ale grupului în 2010, care s-auridicat la circa 1,4 mld. euro. Lafarge ar putea include pe listade vânzare şi activele din Europa de Est.

În România, francezii sunt prezenţi pe piaţa gipsului prinintermediul diviziei Lafarge Arcom Gips, cu afaceri de 109,4milioane de lei (25,8 milioane de euro) în anul 2009, potrivitRegistrului Comerţului.

Grupul a avut afaceri de peste 270 mil. euro în România în 2009,potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor furnizate de RegistrulComerţului, astfel că divizia de gips reprezintă peste 9% dinbusiness-ul total.

Lafarge a intrat în afacerile de producere de gips-carton înRomania prin cumpărarea unei participaţii de 50% din acţiunile pecare compania de construcţii Arcom Bucureşti le deţinea la fabricasa de lângă Bucureşti. Ulterior, francezii şi-au majoratparticipaţia la 90%, iar Arcom continuă să deţină 10% din afacereaLafarge Arcom Gips. Francezii au platit în total în cele douătranzacţii circa 8,1 - 8,5 mil. euro.

Grupul Lafarge, cu activităţi pe pieţele de agregate, betoane sigips-carton, a intrat pe piaţa locală în 1997, prin preluareafostului producător naţional Romcim, şi are peste 1.100 deangajaţi, în scădere cu 500 de persoane faţă de 2008. LafargeCiment este unul dintre cei trei mari producători de ciment de pepiaţa locală, alături de elveţienii de la Holcim şi de germanii dela HeildelbergCement. Lafarge Ciment deţine două fabrici de cimentla Medgidia şi Hoghiz, precum şi o staţie de măcinare laTârgu-Jiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO