ZF 24

Ce reproseaza firmele de consultanta pe fonduri europene premierului Boc: perioadele lungi de evaluare si verificarile paralele

11.02.2010, 19:33 37

Premierul Emil Boc si ministrul finantelor Sebastian Vladescus-au intalnit astazi cu 40 de reprezentanti ai firmelor deconsultanta pe fonduri europene intr-o sedinta de patru ore in careconsultantii au prezentat probleme punctuale cu care se confruntabeneficiarii care vor sa acceseze fonduri europene.

Firmele de consultanta i-au spus premierului ca nu exista ostrategie globala pentru atragerea fondurilor europene si ausesizat o lipsa de colaborari interprograme si de corelari la nivelcentral, regional si local.

Una din principalele probleme prezentate de consultanti a fostsi aceea a numarului redus de personal in autoritatile care seocupa de gestionarea fondurilor europene, iar eliminarea bonusuluide 75% care se acorda acestora a determinat ca cei mai buniprofesionisti sa paraseasca posturile din administratie.

De asemenea, consultantii au sesizat faptul ca autoritatile demanagement si organismele intermediare incearca sa castige timp sisa extinda termenul de 30 de zile conform legii in care ar trebuisa raspunda firmelor si mai cer cate o clarificare, ceea ce duce laprelungirea termenelor de evaluare la 6-14 luni. Firmele deconsultanta au mai cerut sa se elimine verificarile paralele si/sausuccesive ale diferitelor agentii, mai ales cand sunt asociate cuintarzieri de ordinul lunilor.

Un alt obiectiv punctat de consultanti a fost legat deachizitiile de servicii care trebuie reconsiderate profund.

Boc i-a chemat pe consultanti la Palatul Victoria intr-un dialogreferitor la explorarea modalitatilor prin care guvernul poatecontribui la cresterea si accelerarea absorbtiei de fondurieuropene in vederea atingerii unei tinte de circa 4,3 mld. euro in2010.

La intalnire au mai participat sase secretari de stat si 16functionari publici din cadrul autoritatilor de management siorganismelor intermediare care gestioneaza fondurile europene.

Firmele de consultanta spun ca intalnirea reprezinta un pasimportant din partea politicului. Premierul Boc l-a numit peCatalin Vatafu responsabil pentru comunicarea si relatiile cufirmele de consultanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels