ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

05.05.2009, 19:24 18

1. Deficitul bugetar a urcat la 1,78% din PIB dupa patru luni. Deficitul bugetului general consolidat a urcat, dupa primele patru luni, la 9,4 miliarde lei, respectiv 1,78% din PIB, de la 1,5% din PIB la finele lunii martie, in conditiile in care in luna aprilie veniturile programate au fost realizate integral, au declarat surse guvernamentale. "Deficitul bugetar pe primele patru luni a ajuns la 1,78% din PIB, respectiv 9,4 miliarde de lei. Doar in aprilie, deficitul a fost de aproape 0,3% din PIB, adica 1,5 miliarde de lei", au spus sursele citate.

2. Gigi Becali, anchetat de Parchet pentru un posibil fals in declaratia de avere. Gigi Becali va fi anchetat de procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 pentru un posibil fals comis in declaratia de avere depusa cu ocazia candidaturii sale pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie, au declarat, marti, agentiei Mediafax, surse din institutie. In declaratia de avere depusa de Gigi Becali in momentul anuntarii candidaturii la alegerile europarlamentare pe listele PRM, omul de afaceri a trecut un imprumut suplimentar de 12 milioane de euro, fata de declaratia completata in luna octombrie a anului trecut.

3. Antreprenorul Radu Timis renunta la executivul cheie din CrisTim. Radu Timis, actionarul majoritar si presedintele CrisTim a preluat din nou conducerea executiva a grupului CrisTim incepand cu aceasta luna. In urma unei discutii purtate de actionar cu Gabriel Alexandru, vicepresedintele companiei, acesta din urma a decis sa paraseasca compania. "A fost o hotarare pe care am luat-o de comun acord", a declarat Timis. Aceasta este prima decizie a unui antreprenor de a se implica din nou 100% in afacerea pe care a fondat-o, in contextul economic actual. Cititi in Ziarul Financiar de maine cum comenteaza cei doi aceasta schimbare de management.

4. Bucurestiul, cea mai drastica cadere de pe piata hoteliera din Europa Centrala si de Est. Bucurestiul a inregistrat cel mai drastic declin al Ratei Medii de Ocupare (RMO) de pe piata hoteliera, in primul trimestru al acestui an, conform datelor CB Richard Ellis Hotels. Declinul de 23,6% din Bucuresti, a fost urmat de cel inregistrat in Varsovia, de 21,6%. Nivelurile de ocupare a hotelurilor din Viena pentru T1 2009 sunt cu aproximativ 12.6% mai mici decat in T1 2008.

5. Renovarea hotelului Intercontinental costa peste 35 mil. euro, dar compania nu are bani. Hotelul Intercontinental, unul dintre simbolurile Bucurestiului, situat in centrul capitalei, necesita o renovare completa care presupune schimbarea tuturor sistemelor, inclusive a sistemului de rezistenta, si inlocuirea lifturilor, pentru a putea redeveni competitive, potrivit unui studiu realizat de o firma germana ale carui concluzii au fost prezentate in raportul de administrare al companiei hoteliere Intercontinental (RCHI). Costul unei renovari complete a hotelului ar depasi astfel 35 de milioane de euro, potrivit administratorilor, care se asteapta insa si la “alte surprise putin imbucuratoare”. Concluziile prezentate in raport sunt aproape identice cu cele din raportul pe 2007 publicat in urma cu un an, doar ca atunci costurile erau estimate la 20 de milioane de euro. In aceste conditii, compania nu exclude amanarea unor lucrari de renovare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO